Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Anteeksipyyntö Kappelinmäen maanomistajalle

Lappeen Kauskilan Kappelinmäki on koko Suomen merkittävimpiä rautakauden ja keskiajan arkeologisia kohteita. Paikalla on sijainnut Lappeen emäpitäjän ensimmäinen kirkko, tiettävästi jo 1300-luvun alkupuolella. Kirkon perustukset löydettiin vuonna 2001. Siitä lähtien Lappeen seurakunta ja kotiseutuyhdistys ovat järjestäneet paikalla Laurinpäivän messuja ja joulurauhan julistuksia yhdessä kylätoimikunnan kanssa. Arvot, jotka meitä tänäänkin kantavat, ovat syvällä.

Vuosikymmenet tässä toiminnassa ja kaivaustöiden järjestelyissäkin mukana olleina olemme nähneet, kuinka Kappelinmäki on ollut innostava ja näköaloja avaava paikka lappeelaisille ja muillekin. Kauskilan seutu odottaa jatkotutkimuksia.

Kappelinmäen hakkuut viime syksynä muuttivat tutun maiseman ja saivat aikaan keskustelun, joka tuntuu jatkuvan vieläkin. Etelä-Saimaassa oli mielipidekirjoitus 6.11.2020. Sen johdosta maanomistaja kirjoitti asiallisen vastineen (ES 10.11.2020). jossa kerrottiin, että “kirkon” ympäriltä kaadettiin vanhat kuuset täysin luvallisesti, myös Maakuntamuseon ja Lappeen kotiseutuyhdistyksen tieten.

Syntyneessä mielipiteiden vaihdossa on tuotu esiin myös Kappelinmäen kehittäminen ja muistomerkin hankkiminen 10 vuotta sitten. Tässä kaikessa ei ole kuultu maanomistajia eikä esitelty hankkeita heille, mikä on saanut aikaan mielipahaa.

Lappeen seurakunnan entisinä pappeina ja Lappeen kotiseutuyhdistyksen toimijoina pyydämme maanomistajilta anteeksi tapahtuneita unohduksia ja tehtyjä virheitä.

Olemme syvästi kiintyneitä Kappelinmäen ja seudun ensimmäisen kirkon paikkaan.

Antti Vanhanen

Lappeenranta

Jorma Taipale

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka