Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lappeenrannan Meijän City -suunnitelman tekijät eivät elä tässä todellisuudessa

Lappeenrantaa kehitetään. Ja kuten me kuntalaiset olemme saaneet havaita ja lehdestä lukea, ratkaisu on ”Meijän City”. Sen me myös kaupunginhallituksen jäsenet saimme Etelä-Saimaasta (24.4.) lukea ja vähintään hämmästynyt ainakin itse olin siitä, että kaupunginhallitusta ei Meijän City suunnitelmasta ollut informoitu etukäteen lainkaan.

Etelä-Saimaan mukaan kokonaisuutta on tarkoitus käsitellä kaupunkikehityslautakunnassa tässä kuussa ja lopullisesti suunnitelma pitäisi lautakunnassa hyväksyä jo kesäkuussa. Se sisältää melkoisen ihmeellisyyden. Kokonaisuutta, jonka kustannuksia kukaan ei tiedä, yritetään kaikessa hiljaisuudessa vielä eteenpäin. Demokratiaa parhaimmillaan.

2000-luvun alussa Lappeenranta muutettiin nykyaikaan. Silloin ratkaisu oli laaja kävelykeskusta ja liikenteen siirtäminen pois keskustasta. Meijän City -katusuunnitelman toteuttaminen merkitsisi kävelykeskustan edelleen laajentamista.

Muistan, että 2000-luvun alussa jotkut lappeenrantalaiset kiinteistönomistajat ja yrittäjät sanoivat, että suunnitelman toteuttaminen hiljentää kaupungin keskustan. Silloin heitä ei uskottu, ja lopputulos on kaikkien nähtävissä.

Mutta sen sijaan että tehdyistä virheistä otettaisiin opiksi, kävelykeskustalla hiljennetty keskusta halutaan elävöittää kävelykeskustaa edelleen laajentamalla ja autoliikennettä rajoittamalla. Nerokasta!

Olen tutustunut kaupungin sivulla oleviin suunnitelmiin. Niiden kunnollinen analysointi vaatii kymmeniä tunteja, ja voin vain ihmetellä, kuinka kukaan saattoi osallistua jo tiistaina 27.4. asiasta pidettyyn asukastilaisuuteen. Mutta ehkä tarkoitus olikin, että osallistujia ei olisi ja kaikki etenisi suunnitelman laatijoiden toiveiden mukaisesti.

Sen voin jo nyt sanoa, että tämän suunnitelman laatijat eivät elä todellisuudessa. Ja yhtä hyvin voi kyseenalaistaa suunnittelijoiden esimiesten kyvyt hoitaa omaa toimeaan.

Kaupunkilaisten kannattaa tutustua suunnitelmiin. On hienoa lukea esimerkiksi Marian aukion olohuoneesta, Halkosaaren laiturimaailmasta, Ainonkadun kävelyreiteistä veden päällä, ainutlaatuisesta saunamaailmasta ja tietysti aivan uusista ”katto-oleskelualueista”.

Jokainen muutos maksaa, eikä nyt julkisuuteen tulleesta kehittämissuunnitelman kustannuksista puhuta mitään. Mutta ehkä on niin, että viranhaltijoita eivät kustannukset kiinnosta. Kaikkea on kiva suunnitella kun maksaja tiedetään.

Tapio Arola

Lappeenranta