Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Ihalaisen kaivoksen laajenevan läjitysalueen haittavaikutuksia pitää minimoida

Ojala-Tuomelan asuinalueen viereen laajenevan Nordkalkin kaivoksen läjitysalueen peltoaukealla on huomattavaa virkistys- ja maisema-arvoa. Peltoaukean peltotiet ovat ulkoilijoiden ja erityisesti alueen koiranomistajien suuressa suosiossa (itse en omista koiraa).

Keväisin ja syksyisin peltoaukea toimii muuttavien hanhiparvien levähdysalueena. Ei kai kukaan asukkaista haluaisi vaihtaa näitä maavalleihin ja kuorma-autojen kulkueisiin.

Helpointa olisi kategorisesti vastustaa läjitysalueen laajentamista, mutta johonkinhan se kaivosjäte pitää sijoittaa. Ehdottaisin, että yhtiö ottaisi alueen asukkaat mukaan suunnittelemaan alueen käyttöä siten, että tulevan haitan kompensaationa asukkaat saisivat yhdessä yhtiön kanssa vaikuttaa ympärillä olevan maa-alueen käytön suunnitteluun.

Löytyisikö esimerkiksi läjitysalueen ja asuinalueen välisestä kaistaleesta muutaman hehtaarin alue, joka voitaisiin varata ja rakentaa koirapuistoksi? Voisivatko alueen asukkaat osallistua läjitysalueen suojavallin suunnitteluun ja maisemointiin? Miten alueen asukkaat ja kaivosyhtiö saataisiin yhteistyöhön asiassa?

Ojala-Tuomelan asukkaana minusta nyt kannattaisi etsiä yhdessä ratkaisuja, jotka helpottaisivat maankäytön tulevan muutoksen hyväksymistä ja johtaisivat mahdollisimman myönteiseen lopputulokseen sekä yhtiön tarpeiden että alueen asukkaiden kannalta.

Lasse Jutila

Lappeenranta

Kuntavaaliehdokas (kesk. sit.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka