Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus VTV:n uskottavuus on vakava asia – Luottamuksen palauttaminen vaatii ulkopuolisen tarkastuksen

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) virasta pidätetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin päätöksistä ja toiminnasta paljastuu yhä kummallisempia asioita.

Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanominen tuoreet uutiset Kuwaitiin ja Bhutaniin suuntautuneista yhteistyömatkoista vahvistavat entisestään mielikuvaa, jonka mukaan pääjohtaja Yli-Viikari on keskittynyt työssään kaikkeen muuhun paitsi virastolle perustuslaissa määriteltyyn tehtävään.

Yli-Viikarin VTV:n rahankäyttöä voi sanoa vähintäänkin huikentelevaksi ja perusteettomaksi, ja kalliin laskun maksavat veronmaksajat.

Valtion taloudenhoitoa tarkastavan viraston kustantamat ylikalliit ulkomaille suuntautuneet työmatkat sekä pukeutumista, käytöstapoja ja meikkaamista opettavat kurssit herättävät varmuudella ja oikeutetusti suuttumusta kansalaisten keskuudessa.

Suuttumusta pahempaa on kuitenkin viraston uskottavuuden ja luotettavuuden menettäminen kansalaisten silmissä. VTV:llä on tärkeä perustuslaissa säädetty asema ja tehtävä tarkastaa valtion taloudenhoitoa. Lisäksi virasto valvoo finanssipolitiikkaa sekä puolue- ja vaalirahoitusta. VTV:n toiminnan moitteettomuus ja läpinäkyvyys on siis oleellinen osa uskottavasti toimivaa demokraattista valtiota.

Luottamuksen palauttaminen vaatii VTV:lta nyt oman toiminnan perusteellista siivomaista ulkopuolisen tarkastuksen avulla ja sen jälkeen keskittymistä viraston perustehtävään.

Pääjohtaja Yli-Viikarin virasta pidättäminen sekä rikostutkinta ovat omiaan herättämään kysymyksen, voiko vastaavaa paljastua myös muissa veronmaksajien ylläpitämissä organisaatioissa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää parhaillaan VTV:n sisäistä rahankäyttöä, mutta selvää on myös se, että niin Yli-Viikarin toimien kuin VTV:n valvonta on pettänyt pahemman kerran.