Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Onko maaperä kunnossa Rakuunamäelle rakennettavaa päiväkotia varten?

Kaakkois-Suomen ELY-keskus päätti 16.11.2020 Rakuunamäen tulevan päiväkodin alueella olevan pilaantuneen maan pois kuljettamisesta vuonna 2019 tehtyjen koekairausten tulosten perusteella. Pilaantunutta maata arvioitiin olevan noin 800 kuutiota, josta pahemmin saastunutta maata noin 600 kuutiota. Pilaantunut maa sisälsi muun muassa kreosootin komponentteja.

Päätöksessä lukee kuitenkin: ”Tutkimisten yhteydessä todetun maaperän pilaantumisen arvioidaan johtuvan tervaamisesta.”Vai on satojen hevosten rekien ja tuhansien suksien tervaaminen pilannut maaperän!

Maan pilaantumista ei ole aiheuttanut suinkaan terva vaan rakennusjätteet. Tulevan päiväkodin alueella sijaitsi 1920-luvulla rakennettu tiilinen hevostalli, joka tuhoutui lähes kokonaan vuonna 1940 rajuissa pommituksissa. Hevostallin rakennusjätteitä mukaan lukien syöpää aiheuttavaa kreosoottia, ei ole puhdistettu maaperästä koskaan kunnolla.

Lappeenrannan Toimitilat Oy:n mukaan pilaantunutta maata vietiin pois noin 2 200 kuutiota. Maamassan pois siirtämisen jälkeen alue sisältää kuitenkin edelleen runsaasti rakennusjätettä, jonka Lappeenrannan Toimitilat Oy vie pois, koska sitä ei voidakaan käyttää täytemaana. Tämä oli oikea päätös, jotta alueen sora saadaan näkyviin.

Päiväkodin maaperän soveltuvuudesta päiväkodin tarpeisiin on vastuussa ELY-keskuksen lisäksi Lappeenrannan ympäristötoimi, vaikka se on yrittänyt kääntää vastuun yksin ELY-keskukselle.

Päiväkodin alueen puhtaudesta tehdään loppuraportti, jonka virkamiesten ja poliittisten päättäjien soisi lukea tarkoin.

Toivon, että te virkamiehet ja poliittiset päättäjät myös valvotte päiväkodin rakentamista, jotta vanhemmat uskaltavat viedä 105 lasta päiväkotiin, jonka terveysriskit ovat edelleen olemassa?

Ismo Talka

Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka