Pääkirjoitus: Vaalikampanjat alkavat uudestaan – SDP lähtee loppusuoralle kärkipaikalta

Harri Manskinen

Kunnallisvaalien ehdokaslistat jätettiin tiistaina kuntien keskusvaalilautakunnille koko maassa.

Se oli uusi startti vaalikampanjoille kohti kesäkuulle siirrettyjä kuntavaaleja.

Etelä-Saimaa julkaisi viime viikolla kuntavaalien kannatusmittauksen, jonka perusteella Lappeenrannassa paalupaikalta vaaleihin lähtee SDP. Vaikka tulos on ison virhemarginaalin vuoksi suuntaa antava, demarien kannatuksen nousu on merkittävää.

SDP on ollut jo pitkään maakunnan keskeisempiä puolueita. Savupiipputeollisuus ja vahva julkinen sektori ovat pönkittänet sen paikallista asemaa. Yksittäisiä merkittäviä näkyviä irtiottoja SDP:llä ei ole, sillä kuntapolitiikan luonne on yhteistyöhön pyrkivää. Vaalikauden suuret ratkaisut liikuntahalleista ja kouluista on tehty yhdessä.

Voi olla, että äänestäjät katsovat lopulta isompaa kuvaa kuin yleisesti kuvitellaan. Esimerkiksi lentoaseman rahoittamiseen nihkeästi suhtautuneet vihreät ottivat kyselyssä takapakkia edellisvaaleihin verrattuna.

Kokoomuksen kannatus Lappeenrannassa oli ennallaan ja perussuomalaisten hienoisessa nousussa. Valtakunnanpolitiikassa oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kokoomus ovat usein esiintyneet rinnakkain, ja tämä voi olla pois vaalivoittoa odottavalta kokoomukselta.

Perussuomalaisille kysely ei lupaa jytkyä, mutta se on vahvistamassa asemiaan. Keskustalle valtakunnalliset mittaukset ovat povanneet romahdusta, mutta Lappeenrannassa se on ottamassa ainakin torjuntavoittoa niihin verrattuna.

Imatralla tehty kysely näyttää samankaltaiselta kuin Lappeenrannassa. Demarit ovat viemässä potin, mutta myös perussuomalaiset tekevät nousua. Häviäjinä siellä olisivat keskusta ja kokoomus. Imatralla käyty kiihkeä keskustelu kaupunginjohtajasta ei näy kyselyssä, mutta se voi näkyä vaalituloksessa.

Gallupit eivät ole vaalitulos. Mahdollisuuksien loppusuora on edessä kaikilla puolueilla. Koronapandemia vaikeuttaa kampanjointia, joten ehdokasasettelu painottuu. Voi myös olla niin, että voittajat leivotaan siellä, missä keksitään parhaat keinot löytää tie äänestäjien luo pandemia kiertäen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka