Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Itärajan läheisyys ongelma 5G-verkon rakentamisessa Lappeenrannassa

Etelä-Saimaassa oli (26.4.) juttu Elisan 5G-verkon kehittämisestä Lappeenrannan kaupungin alueella kesän 2021 aikana.

Elisan 5G-verkon avaaminen vasta nyt Lappeenrantaan kertoo ongelmista, jotka liittyvät selvästi itärajan läheisyyteen. Lappeenranta on Suomen 13:nneksi. suurin kaupunki, ja Elisan verkkojärjestyksessä se on paikkakuntavertailussa sijalla 87.

Etelä-Saimaan uutisessa verkon rakennuttamisesta vastaava kertoo avoimesti itärajan 5G-verkon rakentamisen ongelmista ja alemmista tehoista. Telia ja DNA eivät myöskään ole avanneet 5G-verkkoa Lappeenrannassa, mikä kertoo mahdollisesti samoista ongelmista.

Kun tarkastelee Elisan 5G-verkon kuuluvuuskarttaa, selvästi huomaa Lappeenrannan keskustan Elisan 5G-verkon olevan vain yhden tai muutaman tukiaseman varassa. Verkon kuuluvuusalue suuntautuu länteen ja Saimaalle päin, mutta ei itärajan suuntaan.

Lappeenrannan verkkokartassa on yllättäviä reikiä aivan kaupungin keskustassa. Tämä kertoo Elisan 5G-verkon heikosta kattavuudesta kyseisillä alueilla. Todennäköisesti joillekin asukkaille 5G-verkko parantaa yhteysnopeuksia ja joillekin asukkaille ei tapahdu merkittäviä parannuksia. Tilanne selviää ajan myötä.

On tietysti hyvä, kun Elisa parantaa 5G-verkkoa Lappeenrannassa, mutta se ei poista kattavan valokuituverkon tarvetta koko kaupungin alueella. Vaikka molempia verkkoja tarvitaan, niin 5G-verkkoa ei voi verrata huippunopeaan ja tasalaatuiseen valokuituyhteyteen.

Selkeästi Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin tieto 5G-verkon rajoituksista 30 ja 60 kilometrin matkalla itärajasta pitää paikkansa. Edellä kerrotuilla perusteilla lappeenrantalaisten on edelleen vaadittava koko kaupungin kattavaa valokuituverkkoa.

Jouni Kemppi

Kuntavaaliehdokas (kesk.)

Lappeenranta