Lukijalta: Lappeenrannan keskustan suunnittelussa pitää luopua mokailukulttuurista

Saunamaailma Hiekkalinnaan? Urheiluhalli puistoon ja tekonurmelle? Jäähalli ties mihin ahtauteen?

Lappeenrannassa on runsaasti rakentamattomia paikkoja saavutettavan matkan päässä. Silti tuntuu olevan vallalla vimma tuhota olemassa olevia paikkoja ja toimintoja rakentamalla niiden tilalle muuta.

Ajolähtöhän siitä seuraa: edelliselle toiminnalle on löydettävä uusi sijainti ja tehtävä tarvittavat rakenteet. Maksaa mielettömästi ja on muutenkin arveluttavaa.

Ja Valtakatua ei sitten saisi ajaa! Kadun nimikin jo herättää hilpeyttä näin ollen. Olisiko historiastamme tuttu Aleksanterinkatu sopivampi? Kadut ovat kulkemista varten, ja aukiot, Mariankin, kuuluvat kadun varteen. Nykyiset liikennejärjestelyt ovat jo aiheuttaneet valtavasti liikehuoneistojen tyhjenemisiä ja sitä kautta vieneet osaketalojen vuokratuloja.

Alkusysäyksenä tälle autioituvalle "kävelykeskustalle" oli 1700-luvulta peräisin olevan kauppatien (Kauppakadun) katkaisu Oleksin kohdalla. Ei mene lujaa Oprilla ja Oleksillakaan! Olisi ollut parempiakin paikkoja kävellä.

Lappeenrannassa on vaikea löytää järkeviä ajoreittejä jo rannan ja radankin rajoittaessa valintoja, kovin paljon katkottuja katuja ei tarvita. Ikäni täällä asuneena olen itsekin ihmeissäni, saati sitten satunnainen matkailija

Olisiko nyt syytä suunnitella uudestaan ja toteuttaa maltilla? Jättäisimme mokailukulttuurin ja oikeasti elävöittäisimme kaupunkikeskustaa autioittamisen sijaan.

Tiina Aalto-Huhtinen

Kuntavaaliehdokas (kok)

Lappeenranta

Kommentoi