Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Petroolipenat ja ilmastohörhöt – ja todellisuus siinä välissä

Sen mikä koronalta on aikaa löytynyt, on poliittista keskustelua käyty kiivaasti liikenteen polttoaineista, turpeesta ja tuulimyllyistä.

Konservatiivinen osa dieselsuomea haluaa pitää kynsinhampain kiinni kivaa voimasavua tuottavasta dieselistä. Sähköautot on pahoja, koska niillä ei voi ajaa yhdellä istumisella Helsingistä Leville. Riippumatta siitä, olisiko ylipäätään menossa koskaan Leville.

Sähköauto/lataushybridi onkin parhaimmillaan silloin, ku sen kantama riittää normaaleihin työmatka- ja päivittäisajoihin. Pidemmät siivut voi sitten vedellä joko hybridin polttomoottorilla tai vaikka junalla.

Jos unohdetaan ympäristöseikat, paras puoli sähkökulkineessa on se, että se tankataan kotona, eli ei tarvi poiketa mittarilla, ja tietty polttoainekulut, jotka ovat noin kolmas polttomoottorivehkeistä.

Raskaaseen työkäyttöön sähköauto sen sijaan ei sovi. Otahan vaikka bobkatti peräkärriin, niin isollakaan akustolla ei käydä kuin nippanappa Lappeenrannassa. Siihen tarvitaan vielä tänään ja kauan tulevaisuudessa polttomoottoria.

Joukko toimijoita jätti esityksen että uusiutuvalta dieselpolttoaineelta poistettaisiin valmistevero. Tämä olisikin todella perusteltua, sekä ennen kaikkea nopea tapa vähentää liikenteen päästöjä, lisätä kotimaista tuotantoa, antaa vauhtia uusille innovaatioille ja siinä sivussa parantaa sitä wanhaa kunnon kauppatasetta.

Uusiutuvia energiamuotoja tuleekin pohtia enimmäkseen kotimaisuuden ja innovatiivisuuden kannalta. Ympäristöhyödyt tulevat sitten kaupan päälle.

Jopa turpeella on paikkansa. Sitä tarvitaan isoihin lämpölaitoksiin tukipolttoaineeksi hakkeelle.

Turpeen ongelmina on kuivatuksessa vapautuva metaani ja valumavesien mukana kulkevat kiintoainepäästöt. Metaanin kun saisi talteen ja valumat kuriin, niin kuvio muuttuisi kerrasta.

Kun pohditaan tulevaisuuden energiamuotoja, pitää ajatus pitää mahdollisimman avoimena.

Maailmassa kun on muitakin energianlähteitä kuin öljy ja tuulivoima.

Antti Junni

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Lemi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka