Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Rokotusjärjestyksessä selviä ristiriitaisuuksia – Kotihoidon henkilökunta kohtaa joka päivä mahdollisia taudin tartuttajia

Tavallinen kansalainen ei ole aina ymmärtänyt THL:n rokotusjärjestysohjeiden loogisuutta, ja myönnettävä on, että itsekin olen tähän ryhmään ajoittain kuulunut.

Rokotusten edistyminen viime päivinä on ollut ilahduttavaa. Ristiriitaisia ajatuksia itsessäni kuitenkin aiheutti äskettäin valtioneuvoston julkaisema asetus rokotusjärjestyksen muuttamisesta siten, että kesäkuun kuntavaalien kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen toimittavat vaalivirkailijat voidaan rokottaa koronavirusta vastaan. Päätöksellä halutaan turvata koti- ja laitosäänestyksen terveysturvallisuus perusteltuna sillä, että koti- ja laitosäänestystä hoitavat vaalivirkailijat ottavat vastaan sekä riskiryhmiin kuuluvien että koronavirukselle altistuneiden äänestyksiä. Tämä on hyvin perusteltu näkökulma ja kannatan ehdottomasti päätöstä.

Se miksi tämä herätti minussa ristiriitaisia ajatuksia, johtuu siitä, että samaan aikaan valtioneuvoston asetuksen mukaan covid-19-rokotusten järjestystä on muutettu 19.4.–31.5.2021 siten, että laaja sote-henkilöstö ei ole enää omana rokotusryhmänään, vaan kansalaisia rokotetaan riskiryhmien ja ikäjärjestyksen mukaisesti.

Muun muassa kotihoidon henkilöstö, kotiin palveluita tuottavat terapeutit ja henkilökohtaiset avustajat, jotka toistuvasti päivästä päivään kohtaavat työssään riskiryhmäläisiä, hoitavat karanteenissa olevia ja ovat velvoitettuja hoitamaan myös koronaan sairastuneita. He eivät kuulu etulinjassa rokotettavien ryhmään, vaan ovat saamassa rokotukset iän mukaisessa järjestyksessä. Vaikkakin iso osa kotihoidon piirissä olevista asiakkaista on itse saanut rokotukset ja ovat osittain turvassa ulkopuolelta tulevilta tartunnoilta, ovat työntekijät turvattomia hoitotilanteissa mutta myös mahdollisia taudin tartuttajia.

Henkilökohtaisen avun piirissä olevien vammaisten henkilöiden kohdalla on käytännössä vaihtelua siinä, miten vammaiset henkilöt ovat saaneet koronarokotteita. Koronarokotteiden tarjoaminen henkilökohtaisille avustajille on myös yksi keino turvata vammaisten tarvitseman avun saantia. Henkilökohtainen apu on vammaisen henkilön arjen sujuvuudelle, työssä käymiselle ja sosiaaliselle osallistumiselle välttämätöntä. Avustajan työssä läheistä kontaktia on mahdoton välttää, ja riski viruksen tartuttamiseen on puolin ja toisin.

Helena Puolakka

Lappeenranta

Kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka