Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Stora Enson lakkautusuutinen muistuttaa uudistumisen tärkeydestä – Suuryhtiöiden on oltava pienen ihmisen pulssilla, jotta ne voivat tehdä tulevaisuudessa oikeita asioita

Mari Pajari

Kemissä kaatuu jättiläinen. Stora Enso aikoo sulkea kuluvan vuoden lopulla maan vanhimpiin ja suurimpiin kuuluvan Veitsiluodon paperi- ja sellutehtaan. Reilun 20 000 asukkaan kaupunki on elänyt metsästä, joka on työllistänyt satojen tehdastyöläisten lisäksi moninkerroin alihankkijoita. Pohjois-Suomessa teollisuus on keskittynyt isoihin tuotantolaitoksiin. Yksikön sulkeminen tarkoittaa iskua valtavalle alueelle.

Peruste tehtaan lopetukselle on tuttu. Paperin tuotanto ylittää yhä kysynnän, eikä koneelta tulevia rullia saada myytyä kannattavaan hintaan. Taustalla on pitkään jatkunut digitalisaatio, jota korona viime vuonna kiihdytti.

Entisen paperiyhtiön liikevaihdosta tulee pian enää kymmenisen prosenttia paperista. Järeät irtisanomiset leikkaavat myös yhtiön henkilöstöä Suomessa kymmenyksellä. Tuotannon loppuminen Kemissä kasvattaakin Imatran merkitystä Stora Ensolle. Nestepakkauskartonkeihin erikoistuneet Imatran tehtaat edustavat kasvavaa tuotantosuuntaa.

Paperin tarina menestyjästä riipaksi on kuitenkin hyvä muistutus tuotekehittelyn merkityksestä. Myös pakkausmateriaalien on elettävä ajassa, ja niiden valmistajien nähtävä mieluusti tulevaisuuteen asti. Muutokset ihmisten käyttäytymisessä vaikuttavat siihen, millaista metsäteollisuutta maailmassa nähdään.

Suuryhtiöiden voimavarat uusien innovaatioiden tuottamiseen ovat hyvät. Tervetullut on silti myös valtiovallan taholta tullut avaus kehityspanostusten kasvattamisesta. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on hahmotellut miljardiluokan tutkimus- ja kehitysrahastoa, mikäli talousraamit muuten saadaan tukevalle pohjalle.

Kemin esimerkki antaa idealle potkua. Kysyntänsä menettäneiden tuotteiden tilalle tarvitaan kiireesti uusia. Lopulta kun kyse on suomalaisten ihmisten työpaikoista.

mari.pajari@uutisvuoksi.fi

Kommentoi