Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Työelämässä tarvitaan kielten osaamista ja osaajia, aikanaan saksan osaamisella sai kesätyöpaikan

Kielitaito on iloinen asia! Yleensä sen saavuttaminen vaatii myös ponnisteluja. Nyt on julkisuudessa vihdoinkin puhuttu englannin ylivallasta. Työelämässä tarvitaan muidenkin kielten osaamista ja osaajia. Aikanaan sain itse kesätöitä joltisellakin saksan osaamisella, sittemmin (lisää opiskeltuani) pysyvämpääkin tehtävää työelämässä.

Lappeenrannan kaupungin kouluissa on hyvät mahdollisuudet oppia kieliä. Valikoimassa on saksaa, venäjää ranskaa, espanjaa, italiaa. Kannustaisin oppilaita valitsemaan mieleisensä kielen, kaikki niistä ovat hyviä ja tarpeellisia. Jos ensisijaisen valinta ei toteudu, on toinen vaihtoehto ihan hyvä. Minua harmittaakin suuresti puhe harvinaisista tai turhista kielistä. Ehkä tällä seudulla ei kaikkia kauhean laajasti puhuta, mutta maailmalla käyttöä riittää. Kodin tuki lapselle on tärkeämpi kuin huoltajan oma kielitaito. Aikaisin aloitettu kielten opiskelu tuottaa syvällisemmän taidon. Ulkomuisti ja kyky matkia ääntämistä ovat lapsena parhaimmillaan.

Aikuisenkin päähän oppi tarttuu, jos viitsii nähdä vähän vaivaa ja motivaatio on kohdallaan. Monenmoisia kieliopintoja on tarjolla ja loistavaa materiaalia äänitteineen jopa itsenäisesti opiskelevalle, jollei sopivaa kurssitusta ole näköpiirissä. Työelämän tarpeisiin opiskeleva saa usein tukea työnantajaltaan. Hyötyä ja iloa on luvassa. Jos esimerkiksi matkalla osaamme kohdemaan kielellä sanoa edes päivää, kiitos ja näkemiin, on sekin tyhjää parempi. Usein saamme siten parempaa palvelua ja läheisemmän suhteen paikallisiin. Kielen osaaminen on avain kulttuuriin. Ja muistammehan rohkeasti käyttää (vähäisempääkin) kielitaitoa! Ihailen nuoria, jotka reippaasti hoitavat asioita kielillä, vaikkeivät olekaan loistavia taitajia.

Vielä eläkeläisenä kielten (kuten muidenkin asioiden) opiskelu on paikallaan: uuden oppiminen pitää aivot virkeinä ja hidastaa muistin rappeutumista. Jos tämä kirottu korona antaa myöten, kokoontuvat monet ryhmät taas niin opintojen kuin sosiaalisten kohtaamistenkin merkeissä.

Ja lohdutuksen sanaksi lainaus ranskanopettajaltani Monsieur Ilmaselta heille, joita uuden kielen opiskelu hirvittää: yhdestoista kieli on jo sitten helppo oppia!

Tiina Aalto-Huhtinen

kuntavaaliehdokas (kok)

Lappeenranta

Kommentoi