Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Tarvitaan monipuolisempia pientalotontteja

Maanantain Etelä-Saimaassa (12.4) esitettiin, että Etelä-Karjalan kunnissa rakennuslupia haetaan harvakseltaan. Tällä vauhdilla pientaloille kaavoitettua maata riittää 20–30 vuotta eteenpäin.

Herääkin kysymys, onko kaavoituksen ajattelu pahasti ajastaan jäljessä?

Prioriteettina on ollut 120–180 m2 kokoiset omakotitalot erityisesti lapsiperheille, ja näistä tonteista on ylitarjontaa.

Toisaalta esimerkiksi Pirkanmaalla on lisääntynyt miniomakotitalojen kysyntä. Nämä ovat usein jopa vuokra-asuntoja, joiden koot vaihtelevat 25–42 neliömetrin välillä. Sellaisille kuntiemme vakio-omakotitalotontit ovat turhan suuria. Mutta, jos sellaisista on tarve, miksi sellaisia ei kaavoiteta?

Kunnankamreerit voisivat joskus osallistua kaavoitukseenkin. Viisihenkinen lapsiperhe mediaanituloilla kuluttaa kunnan varoja enemmän kuin tuo aina siihen asti, kun lapset muuttavat kotoa. Seuraava vaihe, kun perhe kuluttaa enemmän kuin antaa, alkaa tilastollisesti 70 vuoden iässä. Eli kunnankamreerin ideaaliperhe olisi noin 40–68-vuotiaista koostuva perhe tai sinkku, joilla mieluiten on mediaanituloja paremmat tulot.

Vastaavatko kaavoittamamme uudet kaava-alueet nousevaa kysyntää?

Oman kokonaisuuden muodostavat nykyaikaiset senioritalot, pienet osakekerrostalot, joissa kerroksista on suora yhteys autotalliin. Asukkaat elävät laadukkaassa ympäristössä, jossa on mahdollista saada hyviä palveluja olematta laitos. Näiden asukkaat ovat yleensä jo elämänvaiheessa, jossa ollaan isovanhempia ja omakotitalon hoito on turhan vaivalloista sekä niistä halutaan luopua.

Iikko B Voipio

Taipalsaari

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka