Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Koronan syytä tai ansiota sekin, että puu kallistuu niin metsässä kuin rautakaupassa

Ilkka Pohjalainen

Terassin nikkarointia suunnitteleva tee-se-itse-rakentaja saa tänä vuonna varautua maksamaan puutavarasta korkeampia hintoja kuin vuosi sitten. Metsäteollisuuden lopputuotteille on kova kysyntä, kun koronarajoitusten keskellä omakotiasukkaat ja mökkien omistajat ovat innostuneet korjaamaan ja rakentamaan. Ilmiötä vauhdittaa myös ennätyksellisen vilkas mökkikauppa viime ja tänä vuonna.

Vähittäiskaupassa kestopuun ja eräiden muiden sahatavaratuotteiden hinnat ovat nousseet viime vuodesta jopa 10–20 prosenttia.

Sahatavaran kysyntä on kovaa maailmanlaajuisestikin. Yhdysvalloissa monet korona-avustusrahat menevät talojen korjailuun ja rakenteluun. Myös sellun hinnat ovat nousseet alkuvuonna: MTK:n puumarkkinakatsauksen mukaan viidenneksen ja kartongin hieman maltillisemmin. Vain paperin hinnat ovat laskeneet tai polkeneet paikallaan.

Metsänomistajien kannalta tilanne on hyvä myös Etelä-Karjalassa. Tukkipuun hinta on noussut viikoittain, eikä kysynnässä näy vielä taitetta. Myös kuitupuu käy kaupaksi, ja senkin hinta on jonkin verran vahvistunut.

Vaikka terassin tekijää saattaa kirpaista rautakaupan kassalla, Etelä-Karjalalle metsäteollisuuden ja puukaupan hyvä vire on hyvä uutinen. Samalla on pidettävä huoli puun käytön uusista innovaatioista, tuotekehittelystä. jalostusasteen nostamisesta ja kestävästä kehityksestä.

Puurakentaminen myös julkisissa kohteissa on yksi esimerkki puun kasvavasta suosiosta materiaalina. Kiinnostusta puurakentamiseen on myös Euroopan perinteisissä kivitalomaissa.

Raakapuun ja sahatavaran hinnannousu nostaa hintoja jonkin verran myös puurakentamisessa, mutta muidenkin rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet kautta linjan Suomessa ja maailmanlaajuisestikin kovan kysynnän, tuotantohäiriöiden ja muun muassa konttipulan takia. Kysynnän ja tarjonnan laki määrää nyt tahdin.

Kommentoi