Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Laajakaista maaseudun elinehto

Maaseutu on jäämässä 5G-kännykkäverkko yhteyden varjoon. Näistä nopeista yhteyksistä pääsee nauttimaan vain suuremmissa taajamissa ja sielläkin vain, minne operaattorit sen rakentavat.

Maaseudulle sitä on turha havitella varsinkaan niille alueille, joille ei ole rakennettu kännykkämastoille valokuitua. Niillekin markkinaehtoisesti varmaan aivan viimeisenä.

Nyt iso osa maaseudun kännykkämastoista on ilman kuitua tai niissä on vanha huonokuntoinen kuitukaapeli. Operaattorit eivät tule rakentamaan maaseudulla mastojen kuituyhteyksiä. 5G-verkkoa ei saada operaattorien ja liikenneministerin vakuutteluista huolimatta ja varsinkaan tänne itärajan pintaan ei saada edes taajamiin täysipainoista 5G-verkkoa.

Liikenneministeri kertoi neuvottelevansa Venäjän kanssa aiheesta. Tämä on varmasti pitkä tie.

Nyt on oikea aika painostaa kunnan päättäjiä panostamaan tähän Kuitu joka talouteen -hankkeeseen. EU on luvannut myös rahaa, ja sitä on jo hallituksen toimesta jaoteltu mihin varoja käytetään. Nyt pidetään kiinni siitä, että nämä hankkeet saadaan aloitettua mahdollisimman pian.

Onpa väläytelty, että myös TV:n antennilähetykset lopetettaisiin jossain vaiheessa, jolloin haja-asutusalueen asukkaat jäävät jossain vaiheessa täysin pimentoon.

Kuidun rakentaminen maaseudulle mahdollistaa nopeat laajakaistayhteydet TV-palveluineen.

Kuitukaapeliverkon rakentaminen maaseudulle tuo kuntaan asiakkaita ja asukkaita. Etätyöskentely helpottuu, mikä lisää vapaa-ajan asukkaita olemaan pidempiä aikoja kunnan alueella.

Tämä parantaa kunnan taloutta sekä kauppojen ja yritysten toimintaa.

”Maaseutualueilla asuu vakituisesti noin 1,6 miljoonaa suomalaista ja vapaa-ajallaan noin 2,1 miljoonaa. Maaseutualueet kattavat 95 prosenttia Suomen pinta-alasta.” Lainaus Tuomo Puhakaisen esitysaineistosta valtiovarainministeri Vanhaselle.

Nyt kuntalaiset odottavat päätösten tekijöiden toimia!

Martti Liukkonen

Lappeenranta

Kuntavaaliehdokas (ps.)