Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Lappeenranta toteuttaa asukkaiden ideoita – Uusia osallistamisen tapoja tarvitaan

Lappeenranta kokeili keväällä ensimmäistä kertaa konkreettisesti asukkaiden ottamista mukaan rahankäytön suunnitteluun. Kaupungin saamista Green Leaf -voittorahoista vajaa kolmannes laitetaan kaupunkilaisten ehdottamiin kohteisiin.

Toteutukseen menevät maastopyöräreitti, uimarantojen kehittäminen, valvontakamerat pyöräparkeille sekä leikkipaikkojen kehittäminen.

Kun äänestysaktiivisuus laskee, on tärkeää etsiä uusia tapoja saada uudet sukupolvet mukaan päättämään asioista.

Osallistuva budjetointi nousi keskusteluun vuonna 2011 Sitran demokratiaprojektin myötä. Kokeiluja toteutuksesta on tehty eri puolilla Suomea. Yksi esimerkki on Helsingin nuorisoasiainkeskukselle antama määräraha, jonka käyttökohteita suunnittelivat nuoret ja työntekijät yhdessä.

Lappeenrannassa onnistunut esimerkki asukaslähtöisyydestä oli vuonna 2018 järjestetty kaupunkikehityskilpailu, jonka seurauksena keskustaan saatiin skeittiparkki.

Ylhäältä alaspäin viestimisen kulttuuri on mennyttä. Vuorovaikutukseen kuntalaisten kanssa on nykyään hyvät edellytykset sähköisten kanavien ansiosta. Lisäksi ihmiset yleensä rakentavat vahvan suhteen omaan paikkakuntaansa ja haluavat vaikuttaa riittävän lähellä oleviin asioihin.

Jos ja kun tätä jatkossa tehdään, olennaista onkin että mielipiteet otetaan tosissaan.

Vaikka monia viestimisen väyliä on nyt tarjolla, kuntalaisten kiinnostuksen herättämiseen vaaditaan edelleenkin osaamista. Yleisötilaisuuden järjestäminen otsikolla Kouluverkkouudistus ei koskaan ole toiminut.

Olennaista osallistamisessa on saada riittävän suuri joukko kiinnostumaan päätettävästä asiasta. Green Leaf -rahoista äänestäneet 1 350 asukasta muodostavat vasta parin prosentin joukon lappeenrantalaisista. Mitä isommista asioista päätetään, sitä tärkeämpää on mielipiteiden laaja kirjo.

Nyt valikoituneet projektit toteutuvat kaikki tänä vuonna. Osallistaminen ei siis jää silmänlumeeksi.

Jos ja kun tätä jatkossa tehdään, olennaista onkin että mielipiteet otetaan tosissaan. Tämä edellyttää, että kaupungintalo ja valtuutetut ottavat myös osallistamisen asiakseen.