Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Tosiasiat otettava huomioon niin koronassa kuin kunnan hallinnossa

Korona-aikana on oikean tiedon merkitys taas korostetusti tullut esiin. Tiedon yleisiin kanaviin ja ihmisten väliseen keskusteluun on sotkeutunut yhä enemmän monenlaista huuhaata. Korona voidaan selättää vain luottamalla tutkittuun ja oikeaan tietoon ja siihen nojautuvaan tarkoin harkittuun päätöksentekoon. Mediassa on tällä viikolla pohdittu syitä Venäjän matalaan rokotuskattavuuteen ja yhtenä syynä pidetään epäluottamusta viranomaisiin.

Oikean tiedon merkitys pätee myös tulevan normaalin arjen kunnalliseen hallintoon. Kaikkien päätösten tulee perustua oikeaan tietoon. Sekä esittelijöiden että päättäjien tulee havainnoida mahdollisimman avoimesti, tarkasti ja laajasti, jotta voidaan muodostaa totuudenmukainen kuva käsillä olevasta tilanteesta. Tietoa on etsittävä aktiivisesti ja monipuolisesti ja muodostettava vasta sitten käsitys mahdollisuuksista, mahdollisista esteistä ja ongelmien juurisyistä. Päätöksistä ja niiden perusteluista on viestittävä avoimesti kuntalaisille. Eturyhmäajattelu on luottamuksen kannalta tuhoavaa ja voi tulla muutenkin kalliiksi.

Luottamusta ei voida vaatia, se on ansaittava. Skotlantilainen historioitsija Thomas Carlyle on tullut kuuluisaksi lauseellaan: ”Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku”.

Jouko Saramies

Savitaipale

Kuntavaaliehdokas (Pro Savitaipale)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka