Lukijalta | Koronavirus kuriin jämäköillä toimenpiteillä

Suomessa ei saada aikaan oikean aikaisia ja riittäviä toimenpiteitä koronaviruksen nujertamiseksi Meillä eri tahot kiistelevät toimenpiteistä ja turvaudutaan perustuslakiin: "Ihmisten perusoikeuksia ja liikkumisvapautta ei voi kieltää."

Tässä kiistellessä ja hitaassa päätöksenteossa tauti jyllää korkeissa lukemissa. Lällyttely sikseen ja kaikki mahdolliset toimenpiteet tulee ottaa käyttöön yhtä aikaa eikä tipoittain, kuten nyt on tehty. Liian moni virkamiestaho on hääräämässä päätöksenteossa.

Selkeämpää oli viime keväänä, kun oli valmiuslaki ja yksitaho päätti. Liian paljon on kansalaistottelemattomuutta, ihmisiä jotka eivät piittaa annetuista ohjeista. Silloin täytyy ottaa käyttöön järeämmät toimenpiteet taudin taltuttamiseksi, kun vahvat suositukset eivät tepsi. Eivätkä näytä tepsivän.

Miksi ei esimerkiksi. kouluja laiteta kiinni ja kaikki etäopetukseen. Nyt luokka kerrallaan siirrytään etäopetukseen, mutta joka päivä tulee ilmi uusia tartuntaryppäitä. Maailmalla on hyviä esimerkkejä, kun laitetaan riittävät rajoitukset, niin tautitilanne saadaan laskuun. Australiassa esimerkiksi taudin huipputilanteessa laitettiin maahan lockdown eli rankat rajoitukset moneksi viikoksi. Näin saatiin tautitilanne laskuun kahdessa kuukaudessa. Nyt tartuntatilastot ovat alle 10.

Meillä tämä ei enää onnistu, kun tauti on päässyt liiaksi leviämään. Eikö olisi parempi kerralla ottaa käyttöön tepsivät toimenpiteet ja saada tautitilanne hallintaan nopeammin, kuin roikkua löysässä hirressä kuukausikaupalla. Päästäisiin nopeammin normaalimpaan elämään ehkä jo kesällä.

Vuokko Kupiainen

Lappeenranta

Eikö olisi parempi kerralla ottaa käyttöön tepsivät toimenpiteet ja saada tautitilanne hallintaan kuin roikkua löysässä hirressä kuukausikaupalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka