Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Valtion kamreerilta yllättävä visio

Pekka Lakka

Suomi on saanut uuden kamreerin. Juha Majanen valittiin valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi toisen hakukierroksen jälkeen. 52-vuotias Majanen on koulutukseltaan juristi, joka on työskennellyt rahaministeriössä lähes 20 vuotta.

Uutissuomalaisen haastattelussa Majanen ennakoi tulevia talouden näkymiä yllättävän toiveikkaana. Majasen mukaan koronakriisin jälkeinen talouskasvu saattaa vivuta julkista taloutta sen verran vahvasti, ettei paljon puhuttuja leikkauksia tarvita.

Lisäksi Majanen puhuu sote-uudistuksen myönteisestä vaikutuksesta julkiseen talouteen. Kriitikot ovat olleet soten vaikutuksista toista mieltä. Jotkut ovat arvioineet, että hallituksen esitys uudistuksesta nostaisi sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.

Taloustrendien ajallinen ennakointi nykyisessä pandemiatilanteessa on hankalaa. Virusvariantit ja muuttuvat käsitykset rokoteaikatauluista haastavat luotettavaa ennustamista. Kasvua varmasti tulee, mutta milloin ja miten paljon.

Majasen ennustus siitä, ettei leikkauksia tarvita, kuulostaa rohkealta. Ennen koronakriisiäkin kestävyysvaje huolestutti laajasti talousasiantuntijoita. Kestävyysvajetta korona ei poista. Huolestuttavaa on se, että Suomen kyky kohdata kestävyysvaje on kriisin aiheuttaman velkaantumisen takia heikentynyt.

Majanen huomauttaa haastattelussa aivan oikein, että Suomen pitäisi panostaa tutkimukseen ja kehitykseen eli uutta luovaan toimintaan. Suomalainen yhteiskunta kaipaa uusia innovaatioita, jotka synnyttävät työtä ja toisaalta lisäävät tehokkuutta. Korona on osoittanut toimivan terveydenhuollon arvon. Hoitajien ja lääkäreiden tarve ei vähene, mutta hallintoa voi ja pitää suoraviivaistaa.

Vaikka Majasen myönteistä tulevaisuudennäkemystä sopii epäillä, on piristävää, että kamreeri näkee myös mahdollisuuksia. Valtiovarainministeriön kansliapäälliköt ovat perinteisesti olleet niitä totisen torven soittajia, jotka ovat luetelleet madonlukuja ja valmistelleet kansalaisia koviin aikoihin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka