Pääkirjoitus: Liikkumisrajoitukset mahdollisia Lappeenrannassa – Tilanne pahin tähän mennessä, mutta kyllästyminen vaivaa

Eeva Sederholm

Liikkumisrajoitukset saattavat osua Helsingin ja Turun lisäksi myös Lappeenrantaan.

Tautitilanne on Etelä-Karjalassa yksi Suomen huonoimpia, ja Eksote on ilmaissut huolensa aiheesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

THL arvioi alueiden tilannetta päättäjille, jotka parhaillaan sorvaavat liikkumisrajoituslakia. Käytännön toteutus mennee pääsiäisen yli.

Liikkumisrajoitusten käytännön vaikutukset alueella koskisivat eniten yksityisiä tiloja. Ruokakaupassa, apteekissa ja mökillä saisi edelleen käydä – ja ulkoillakin muutaman ihmisen voimin. Rajuimmin rajoitukset iskisivät yrityksiin. Parturissa käymiset ja kukkakauppakäynnit jäisivät kiellon ajaksi tauolle.

Etelä-Karjalan maakunta on pysytellyt ilmaantuvuusluvulla mitattuna Suomen neljän kärjessä HUSin, Varsinais-Suomen ja Päijät-Hämeen kannoilla.

Kaupunkeina Helsingin ja Turun luvut ovat vielä selvästi meitä karummat. Lappeenrannan ilmaantuvuusluku (tartuntojen määrä viimeisen kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden) oli perjantaina Lappeenrannassa 224, Helsingissä 484 ja Turussa 415.

Keskussairaalan kantokyky on kuitenkin koetuksella. Lappeenrannasta on kuljetettu potilaita Jyväskylään hoitoon.

Perjantaina hoidossa oli 16 koronapotilasta. Kapasiteettia on varaa kasvattaa muutamalla, mutta tällöin infarktipotilaiden pitää väistää muualle tehohoidosta.

Tehohoidon paikkoja kuitenkin tarvitaan muuhunkin kuin koronapotilaille. Esimerkiksi onnettomuudet eivät mene tauolle siksi, että on pandemia.

Lisääntyvät tartunnat ja rajoituskeskustelu ovat näyttäneet miten erilaisessa tilanteessa ollaan kuin vuosi sitten. Viestinnällisesti pakka alkaa hajota niin hallituksen kuin paikallisviranomaisten taholla. Eksote oli vielä alkuviikosta sitä mieltä, että pakkotestaus Nuijamaan rajalla on turhaa ja loppuviikosta siihen löytyikin perusteet ja resurssit.

Samaan aikaan ihmiset ovat jo väsyneitä koko tilanteeseen. Mistään ei kuulu selvää, myönteistä viestiä, joka auttaisi jatkamaan.

Fakta on kuitenkin se, että vuosi sitten tilanne Etelä-Karjalassa oli ruusuinen verrattuna tähän päivään. Ihmisiä on syytä välttää.

Myönteinen uutinen: rokotettujen määrä lisääntyy joka päivä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka