Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minimani on nyt Tavaratalo Mainio - ”Pienemmän toimijan pitää löytää omat vahvuutensa”

Brändiuudistusta tekevä paikallinen perheyritys pärjää jatkossakin edullisilla hinnoilla, nopealla reagoinnilla sekä hyvällä asiakaspalvelulla. Kivijalkamyymälöitä kehitetään, verkkokaupasta odotetaan kasvua.

Mainos | Etelä-Karjalassa jo 40 vuotta toiminut, myös Etelä-Savoon laajentunut Tavaratalo Minimani saa uudeksi nimekseen Tavaratalo Mainio. Paikallisen, suomalaisen perheyrityksen omistamalla Tavaratalo Mainiolla on Lappeenrannassa ja Imatralla kaksi myymälää sekä myymälät Joutsenossa, Mäntyharjulla ja Juvalla. Seitsemän myymälää työllistävät ympärivuotisesti yhteensä nelisenkymmentä henkilöä, sesonkeina enemmänkin.

Tavaratalo Mainioiksi myymälät muuttuvat liukuvasti lähiaikoina. Muutoksen kohteena brändiuudistuksessa on paljon muutakin kuin tavaratalon nimi.

– Myymälöitä päivitetään ja kehitetään muutoinkin kuin nimen ja ilmeen osalta. Esimerkiksi tuotevalikoimaa tullaan kasvattamaan ja myös verkkokaupan kehittämiseen panostetaan vahvasti, luettelevat yrittäjä ja Tavaratalo Minimanin perustaja Juha-Pekka Aarnio sekä toisen polven yrittäjä Jussi Aarnio.

– Ensimmäiset 40 vuotta mentiin vanhalla nimellä, seuraavat 40 vuotta palvellaan sitten Tavaratalo Mainiona! Aarniot uskovat, ja näkevät brändiuudistuksen hyvänä alkusysäyksenä ja raikkaana piristysruiskeena entistäkin parempaan ja vilkkaampaan toimintaan.

Nimenmuutokseen vaikutti osittain myös läntisemmässä Suomessa samalla Minimani-nimellä toimiva myymäläketju. Nykyisin sosiaalisessa mediassa ja verkkokaupassa sekaantumisen vaara oli olemassa, joten nyt tämäkin seikka saatiin kuntoon.

Kun uutta nimeä tavaratalolle lähdettiin pohtimaan, ei vieraskielistä nimeä edes harkittu.

– Kyllä me halusimme nimen, joka olisi sekä suomalainen että selkeä. Ollaan todella tyytyväisiä tähän Tavaratalo Mainioon, Juha-Pekka Aarnio myhäilee.

Samaa mieltä on myös Anu Lähteenaro, joka toimii yrityksen tekstiiliostajana sekä Joutsenon toimipaikan myymälävastaavana.

– Sanasta tulee jo itsessään positiivinen mielikuva. Ja aivan kuten eräs asiakkaamme tuumasi, kun kerroimme hänelle uuden nimemme: ”No se osui, sillä teillähän on mainio kauppa!”, Lähteenaro hymyilee.

Asiakaskunta täytyy tuntea

Vähittäismyynnin alalla kilpailutilanne on kovin erilainen kuin 1980-luvulla, jolloin Minimanit ilmestyivät Etelä-Karjalan kaupunkeihin. Juha-Pekka Aarnio tuumaa, että matkan varrella on täytynyt kehittyä jatkuvasti, jotta ”nokka on pysynyt pinnalla”.

– Aloittaessamme oli paljon pieniä erikoisliikkeitä, joita ei nykyisin juuri näe. Tällä hetkellä meillä on kilpailijoina isoja pääomasijoittajien omistamia ketjuja sekä kansainvälisiä verkkokauppoja. Onhan siinä vissi ero, kilpailu on tänä päivänä huomattavasti kovempaa!

Jussi Aarnio sanookin, että pienempänä toimijana on tärkeää löytää omat vahvuudet.

– Meidän täytyy tuntea asiakaskuntamme, jolloin osaamme myös palvella heitä. Koko ajan pitää pysyä ajan hermolla ja kuunnella herkällä korvalla mitä toivotaan valikoimaan.

– Tässä onkin meidän yksi ehdoton vahvuus, kun pystymme oman maahantuonnin kautta säilyttämään edullisen hintatason sekä reagoimaan nopeasti tuote- ja tuoteryhmätoiveisiin. Olemme kymmenkunnan muun suomalaisen perheyrityksen kanssa omistajina Rokomera-tukussa, jonka kautta tuomme itse tavaraa Suomeen ympäri maailman, Juha-Pekka Aarnio taustoittaa.

Pieni ja joustava oma hankintaorganisaatio mahdollistaa pysymisen mukana hintakilpailussa, sekä myös omannäköiset myymälät eri paikoissa.

– Jokainen myymälämme on persoonallisesti omanlaisensa, onhan kaikilla paikkakunnilla omanlaiset asiakkaatkin, Lähteenaro painottaa.

– Ei ole mitään tarkkaa ketjun sapluunaa, että missä ja minkälainen sen ja sen hyllyn pitää olla. Voimme melko vapaasti itse vaikuttaa valikoimiin, totta kai tietyissä isoissa raameissa pysyen.

Omanlaisensa – ja vilkas sellainen – kauppapaikka halutaan myös yrityksen verkkokaupasta (www.tavaratalomainio.fi), jolta odotetaan jatkossa selkeää myynnin kasvua.

– Verkkokauppa on toiminut noin vuoden ajan, ja se on kasvanut koko ajan, saaden asiakkaita ympäri Suomea. Tavaratalo Mainio -nimellä kun lähdetään toimimaan, niin panostamme entistä isommin verkkokauppaan. Tavoite on, että se on jatkossa myynniltään meidän suurin ”myymälä”, Jussi Aarnio visioi.