Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin? Isoja ja pieniä päätöksiä, joilla on väliä

Kuka tahansa voi olla kirkkovaltuuston jäsen ja tavallisuus on ookoo, sanoo ex-valtuutettu Eveliina Lohko.

Mainos | Koskaan ei pitäisi ajatella, että omalla äänellä ei ole merkitystä. Yhteisten asioiden hoitamisesta kiinnostunut Eveliina Lohko tietää tämän paremmin kuin useammat jo omakohtaisen kokemuksensa vuoksi, sillä hänen paikkansa Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa ratkesi viime vuonna arvalla.

Tasaääniin päätyminen sinänsä ei ole harvinaista, mutta vain harvoin arvalla ratkotaan edustuspaikka.

– Ystäväni kanssa saatiin täsmälleen sama äänimäärä. Mie voitin sen arvonnan.

Arpaonnesta jäi Lohkolle vähän ristiriitainen olo, sillä kaverin puolesta myös vähän harmitti. Jälkeenpäin muutama tuttu taas kävi pahoittelemassa, ettei ollut käynyt äänestämässä.

Lohkon mukaan yhteisiin asioihin vaikuttaminen on hänessä sisäänrakennettua. Erilaisia luottamustoimia on kertynyt vuosien varrella useita siitä lähtien kun hän ensimmäistä kertaa lähti mukaan seurakuntavaaleihin 18-vuotiaana silloisen Ylämaan seurakunnan ehdokkaana. Ja tuli valituksi.

Myöhemmin paikkakunta vaihtui, mutta luottamustehtävät saivat jatkoa Sammonlahden seurakunnassa.

– Haluan olla vaikuttamassa asioissa, jotka vaikuttavat miun elämään ja arkeen, Lohko perustelee innokkuuttaan kunnallisiin luottamustoimiin.

Tätä nykyä luottamustehtäviä alkaa olla jo sen verran, että tulevissa seurakuntavaaleissa Lohko ei aio olla mukana.

– Omasta ajasta on pakko karsia, eikä ole myöskään reilua, että on mukana vähän joka paikassa muttei oikeasti missään. Jonkun verran pitää pystyä sitoutumaan, Lohko alleviivaa.

Seurakuntaan voi tukeutua kuka tahansa

Seurakuntavaaliehdokkuutta Lohko suosittelee jokaiselle, joka haluaa nähdä mitä päätöksenteon taustalla piilee. Päätettävien asioiden lopputulokset voivat lehdistä luettuina näyttää mustavalkoiselta, mutta itse prosessi ei sitä koskaan ole.

–Vaikka luottamustehtävät ottavat jonkin verran omasta vapaa-ajasta, ne myös antavat aika paljon. Pääsee esimerkiksi tutustumaan erilaisiin ihmisiin.

Lohko korostaa, että kirkkovaltuutettu tekee tiivistä yhteistyötä muiden kanssa yhteisen hyvän eteen.

–Ihmiset ja ihmisten toiminta yhdessä tekevät seurakunnan.

Kirkkovaltuustossa päätetään kiinteistöistä, niiden hoidosta, koko seurakuntayhtymän talouden hoidosta, strategisista linjauksista ja painoaloista, niin omassa seurakunnassa kuin yhteisesti yhtymässä.

Yksi Lohkon tärkeimpiä motiiveja valtuutettuna toimimisessa on ollut johtoajatus siitä, että seurakuntatyöllä pyritään auttamaan kaikkia ja kohtelemaan kaikkia samanarvoisina. Päätöksenteko voi koskea suurta kokonaisuutta, kuten seurakuntien yhdistämistä tai vaikka kirkon syntymäpäivien suunnittelua. Hyvin konkreettisia tekoja ovat ruokakassien jakaminen tai yksinäisten ihmisten luona vierailu diakoniatyössä.

–Sitä varten seurakunta miun mielestä on, että siihen pystyy tukeutumaan ja luottamaan. Se on merkityksellistä.

Lohko kehottaa kaikkia ehdokkuutta harkitseville lähtemään rohkeasti mukaan seurakuntavaaleihin. Varsinaisia erityistaitoja ei vaadita.

–Tavallisuus on ookoo, olen itsekin ihan tavallinen perheenäiti. Yhteisten asioiden päättämisessä tarvitaan kaikkia!