Mainos: Saimaan ammattiopisto Sampo

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yrittäjän menestysresepti: Oikea asenne ja yhteistyöverkostot

Saimaan ammattiopisto Sampo tarjoaa kaikille eväitä yrittäjyyteen.

”Elämyksiä löytyy ihan läheltä.” Luonto-ohjaaja Ninni Koposelle työ ei tunnu työltä. Hän kannustaa kaikkia luontoseikkailuun.

Mainos | Yrittäjämäinen asenne ja tapa toimia ovat avain tulevaisuuden menestykselle. Saimaan ammattiopisto Sampo tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia uudelle uralle, ja jokaisella Sampon ammattialalla opiskelevalla on mahdollisuus valita Yrittäjyyspolun opintoja.

Yrittäjäpolulle suuntautuneille tietotaidon ohella tärkeässä roolissa ovat yhteistyöverkostot, joita opiskeluaikana on erinomainen mahdollisuus solmia. Tämän ovat käytännön kautta oppineet myös luontoelämyksiä tarjoavan Retuperä Reloadin Ninni Koponen sekä puusepän ammattitutkintoa suorittava, Verstas Saimaa -yrityksen perustanut kolmikko Markus Horttanainen, Jyri Hjerppe ja Ville Turunen.

Silmiä avaavia elämyksiä kaikkien saatavilla

Mitä kuulostaisi bed & breakfast metsän syleilyssä? Entä luolaseikkailu, joka vie äänimaailman virittämänä 1700-luvulle?

–Luonto tarjoaa valmiit puitteet upeille elämyksille, ja rakastan mahdollistaa näitä ihmisille, kertoo luonto-ohjaaja, Retuperä Reloadin yrittäjä Ninni Koponen, – Ihan pienistäkin jutuista voi tulla sellainen wow-efekti.

Saimaan ammattiopisto Sampolla sosiaali- ja terveysalaa jo vuosia opettanut monitoiminainen hyppäsi pöydän toiselle puolen ja opiskeli tutussa työympäristössä luonto-ohjaajaksi. Luonnon ja elämyksellisyyden yhdistävä koulutus oli itsestään selvä lisä ammattiplakkariin ihmiselle, joka ei kaihda yhdistää luontoa terveysalan koulutukseenkaan.

– Jo 15 minuutin metsässä oleskelu alentaa tutkitusti verenpainetta, hän perustelee.

Perusteelliset luonto-ohjaajan opinnot sopivat Koposen mielestä kaikille ammatista kiinnostuneille, myös ilman aiempaa retkeilytaustaa. Koulutuksen myötä jokaisella on valmiudet toiminnan järjestämiseen ja ryhmän ohjaukseen luonnonhelmassa.

– Luonto-ohjaajan opinnot kasvattivat hurjasti tietotaitoani, ja esimerkiksi laajasta lajituntemuksesta on retkillä paljon hyötyä.

– Opiskelu antoi huikeat verkostot, joita hyödynnän työssäni jatkuvasti.

Arkipäivisin opettajana, iltaisin ja viikonloppuisin luontoelämyksien mahdollistaja -yhtälö on toimiva, sillä Kopponen pursuaa uusia ideoita ja intoa kokeilla erilaisia juttuja. Työ ei tunnu työltä.

– Filosofiani on tehdä sellaista, mihin haluaisin itsekin osallistua. Saan itselleni hyvän fiiliksen, kun näen, miten asiakkaat nauttivat.

– Opiskelu antoi huikeat verkostot, joita hyödynnän työssäni jatkuvasti. Opiskeluajoilta on jäänyt esimerkiksi WhatsApp-viestiketju, johon ideoita ja yhteystyötarpeita voi vinkata.

Koponen haluaa muistuttaa, että luonnosta nauttiminen voi olla kaikkea muuta kuin 20 kilometrin vaellusta ja kuivilla eväillä kituuttelua. Ala on kovassa nosteessa, ja mahdollisuuksille vain mielikuvitus on rajana. Idearikkaalle Koposelle ei sekään. Luontoelämykseen voi aivan hyvin kuulua kristallilasien kilistely riippumatossa kuin perinteiset nuotiokahvit.

Saimaan ammattiopisto Sampo loi pohjaa yhteistyölle alueen puuseppäyrittäjien kesken. Sampon ja tutuksi tulleiden yrittäjien kannustuksella ja saaduilla opeilla Verstas Saimaa oli myös turvallista perustaa. Kuvassa Verstaan yrittäjät Jyri Hjerppe (vas.), Markus Horttanainen ja Ville Turunen (oik).

Sampo pohjusti maaperän, jossa puualan yrittäjien on hyvä toimia yhdessä

Verstas Saimaalla aherretaan mielenkiintoisen tilauksen parissa. Uudenkarhea puusepänalan yritys työstää massiivipuista keittiötä. Mittatilaustyö tulee olemaan rungoista alkaen vuosikymmenet kestävä kokonaisuus.

Saimaan ammattiopisto Sampon opintojen parista toisensa löytänyt kolmikko Markus Horttanainen, Jyri Hjerppe ja Ville Turunen on ehtinyt jokainen osaltaan kerätä työkokemusta ja asiakaskuntaa puusepän perustutkinnon jälkeen. Sampon tiloissa toimiva Karelian Woodstudio -osuuskuntatoiminta yhdistää teorian käytännöntyöhön, ja onkin olennainen osa ammattitutkintoa, jota he paraikaa suorittavat.

Hiljattain, opintojen loppusuoralla Villellä heräsi ajatus yhdessä yrittämisestä yksinyrittämisen sijaan. Pienen pohdinnan jälkeen ratkaisu oli Markukselle ja Jyrille helppo. Opiskelun myötä opittu yhteistyöetu on järkevä hyödyntää.

– Jo pelkästään laitehankinnat ovat puusepälle iso menoerä. Isoja huonekaluja työstäessä apukädet ovat myös tarpeen. Suuret pöydät on yhdessä helpompi siirrellä, Markus toteaa.

– Meiltä kaikilta onnistuu samat puusepäntyöt, mutta yhdessä voimme tarjota vielä monipuolisemmin.

Verstas Saimaa on saanut lennokkaan alun. Tilauksia on toimitettu jo ympäri Suomea, niin yksityis- kuin yritysasiakkaillekin, huonekaluista kiipeilytuotteisiin ja yksittäisin prototyyppeihin. Yhteinen tapa työskennellä on löytynyt nopeasti, yksi ottaa päävastuun projektista, ja yhdessä autetaan tarpeen mukaan. Markuksen taidot mahdollistavat 3d-mallinnokset ja tarkat CNC-jyrsintyöt. Ville hallitsee isot kokonaisuudet ja Jyrin erikoisosaamista on hienopuusepän työt.

– Meiltä kaikilta onnistuu samat puusepäntyöt, mutta yhdessä voimme tarjota vielä monipuolisemmin.

Tuoreet yrittäjät ovat kiitollisia avoimesta ilmapiiristä ja kannustuksesta, jota ammattiopisto Sampo on tarjonnut. Opintojen alusta alkaen yhteistyö alan yrittäjien kanssa on opettanut kolmikolle, että synergiaetu on parempi vaihtoehto kuin kilpailu alan toimijoiden kesken. Sampon puutyön lehtorin Pasi Sokuran kolmikko nimeää mentorikseen.

– Olemme saaneet häneltä valtavasti apua, neuvoja ja tukea.

Puusepän työn suola on heille yksiselitteinen - pääsee toteuttamaan asiakkaan toiveesta yksiöllisiä ja kestäviä ratkaisuja juuri tiettyyn tarpeeseen ja tilaan. Ja jos he eivät pysty auttamaan asiakasta, he ohjaavat tutun yrittäjäkollegan suuntaan.

Jatkuvassa haussa voit hakeutua opiskelijaksi ympäri vuoden, ja tarjonta on laajimmillaan juuri nyt! Tutustu monipuolisiin vaihtoehtoihin edusampo.fi/haussanyt