Mainos: Saimaan Taideluola Retretti

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Legendaarinen luola, maamme laajin Kalevala-näyttely ja ainutlaatuiset savuiset maut – Saimaan Taideluola Retretti on täysosuma kulttuurin ja kulinarististen nautintojen ystäville

Kulttuuripuiston näyttelyt, sekä uudistuneet kahvila-ravintolapalvelut ovat avautuneet, luolakierrokselle pääsee 9.7. lähtien. Saimaan Taideluola Retretti palvelee Punkaharjulla päivittäin koko kesän ajan.

Pekka Pitkäsen teosten meditatiivinen luonne ja merkityssisältöjen sinänsä varsin yksinkertainen – mutta juuri yksinkertaisuudessaan jylhän voimakas. Pitkänen kutsuttiin Kulttuuripuiston kesänäyttelyiden päätaiteilijaksi ja hänen teoksiaan on esillä Kulttuurikahvila Mutterin galleriassa.

Mainos | Kansalliseepoksemme Kalevala tunnetaan laajalti, mutta harvoin on sen tarinoista ammennettu niin paljoa taiteeseen ja muuhun tarjontaan, kuin Saimaan Taideluola Retretissä tänä kesänä. Muinaisen Suomen mytologinen vire näkyy, kuuluu ja maistuu niin taiteessa, tapahtumissa, kuin uudistuneiden kahvila-ravintolapalveluiden tarjonnassa.

Tuunaansaaressa, Punkaharjun kansallismaisemien ja hyvien kulkuyhteyksien äärellä sijaitsevassa Retretissä voi viettää koko päivän taiteesta ja ruokatarjonnasta nauttien; tai vaikka vain piipahtaa ilmaisalueella kurkistamassa miltä uudessa nousussa olevassa kulttuurikeskuksessa tällä hetkellä näyttää. Vapaan pääsyn alueelta löytyvät myös Kulttuurikahvila Mutteri ja Ulkoravintola Loimu, sekä upealla rinnepaikalla Puruveden kuvankauniiden järvimaisemien äärellä oleva suuri terassialue.

Saimaan Taideluola Retretin maanpäälliset toiminnot ovat jo avoinna, luolastoon pääsee heinäkuun 9. päivästä lähtien. Retretti palvelee päivittäin elokuun loppuun asti, vähintään kello 10-18.

Kulttuuripuiston näyttelyissä Kalevalaa tulkitsevat ja tuovat aikaamme kymmenet eri taiteilijat Suomesta ja ulkomailta. Näyttelyt ulottuvat Kulttuurikahvila Mutterin ja Galleria Bunkkerin lisäksi myös Taidepolulle ja avaralle nurmikentälle. ”Kalevalan kankahille, taiteen tyyssijoille” -kokonaisuus pitää sisällään muun muassa kuvanveistäjä Pekka Pitkäsen teoksia, ajatuksia herättävää ympäristötaidetta, moottorisahoin veistettyä puutaidetta, sekä muun muassa maalauksia, keramiikkaa ja installaatioita.

Osa luolasta on remontissa vielä ensi vuoden puolelle, mutta digitaalinen elämysalue avautuu jo heinäkuussa. Sammon ryöstö-luolakierroksen toteutuksessa hyödynnetään modernia digiteknologiaa.

Legendaariseen luolastoon pääsee 9.7. alkaen, jolloin avautuu Sammon ryöstö-luolakierros. Kierroksella kerrotaan Kalevalan miesten matkasta ryöstämään vaurautta tuottava Sampo Pohjolasta. Tarjolla on aivan uudenlainen elämys, jossa digitaalisen tekniikan avulla herätetään luolaston rosoiset pinnat eloon ja ympäröidään katsojat tarinalla. Sammon ryöstön on käsikirjoittanut Eriikka Etholen-Paju, joka keräsi kehut niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin käsikirjoituksestaan televisiodraamaan Rauhantekijä.

Kulttuurikahvila Mutterissa ja Ulkoravintola Loimussa ruoka valmistuu rakkaudella ja ammattitaidolla, ikiaikaisia perinteitä kuten avotulella kokkausta ja savustusta hyödyntäen.

Ulkoravintola Loimussa ja Kulttuurikahvila Mutterissa tarjoillaan suurella ammattitaidolla ja rakkaudella valmistettua, helposti lähestyttävää ja makuhermoja kutkuttelevaa ruokaa. Ruoanlaitossa vaalitaan ikiaikaisia perinteitä: käytetään esimerkiksi avotulta ja puukäyttöisiä savustimia, joissa ruoka valmistuu lempeässä savukylvyssä useiden tuntien ajan. Tiesitkö, että Retretin mäeltä löytyy tiettävästi Suomen suurin avotulikeittiö? Raaka-aineissa hyödynnetään paljon lähituottajien tuotteita – lähimetsien sieniä ja yrttejä unohtumatta. Keittiössä valmistuu myös itsetehtyä hapanjuuri- ja mallasleipää levitteineen. Hapanjuurta hyödynnetään myös omissa belgialaistyyppisissä vohveleissa, joiden lisukkeina toimivat muun muassa kotimainen artesaanijäätelö, sekä oman savustamon tuotteet. Laajassa juomavalikoimassa näkyy niin kansainvälisyys kuin paikallisuuskin.

Ruoassa hyödynnetään runsaasti lähituottajien tuotteita, sekä lähimetsien sieniä ja villiyrttejä.

Art Up -kulttuurifestivaali tuo 9.7.18.7. alueelle useita konsertteja ja kiinnostavia keskusteluita. Ohjelmassa on muun muassa Värttinän ja Tuulettaren konsertit tapahtumateltassa, sekä ennennäkemätön kalevalainen hääjuhla teeman mukaisen muotinäytöksen kera.

Saimaan Taideluola Retretti sijaitsee Tuunaansaaressa - Punkaharjun harjualueen, junaradan ja valtatie 14:n kupeessa. Näyttelyalueet ovat maksullisia, mutta osalle alueesta on vapaa pääsy. Lapsiperheille on tarjolla oma, perushintoja selkeästi edullisempi lippu näyttelyihin ja luolakierrokselle.

Lue lisää Saimaan Taideluola Retretin tarjonnasta: www.saimaantaideluola.fi