Mainos: Stora Enso

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Puukauppa rakentuu luottamuksella

Stora Enson metsäasiantuntijat auttavat metsänomistajia kattavasti kaikissa metsään liittyvissä asioissa asiakkaan tarpeen mukaan. Jokaiselle asiakkaalle on oma henkilökohtainen metsäasiantuntija saatavilla. Luottamuksellinen suhde rakentuu tutuksi tulemisella.

Metsäasiantuntija Emilia Marttinen keskustelee Lauri Kaidan kanssa kuusikon harvennussuunnitelmasta.

Mainos | Emilia Marttinen vaihtoi hoitoalan metsäalaan. Stora Enson Savitaipaleen toimipisteellä joulukuussa aloittanut taipalsaarelainen metsäasiantuntija on ensimmäisien kuukausien aikana tehnyt itseään tutuksi vastuualueidensa, Taipalsaaren ja Savitaipaleen, asiakkaille. Asiakaspalvelu on hänen sydäntään lähellä. Metsäasiantuntijan ammatissa tähän yhdistyy itselle luontainen ympäristö toimia. Vapaa-ajankin tuore metsäalan ammattilainen kuluttaa kahden koiran kanssa luonnossa liikkuen, välillä myös metsästäen.

– Nämä seudut ovat minulle lapsuudesta saakka tuttuja. Paikkatuntemus on metsäasiantuntijan työssä arvokasta.

Metsänhoitopalveluja Marttinen tarjoaa jokaiselle asiakkaalleen heidän tarpeidensa mukaan.

– Voin käydä asiakkaan kanssa rauhassa kävelemässä metsämailla ja yhdessä miettiä tarpeita. Jos taas asiakkaalla on selkeästi tiedossa, mitä toivoo meiltä, noudatamme toivetta ja laitan katselmuksen jälkeen tarjouksen.

Marttisen pyrkimyksenä on antaa jokaiselle asiakkaalle juuri hänen asiansa tarvitsema aika. Ensin tullaan tutuksi, suunnitelmia voidaan tarkentaa uudella käynnillä.

Yhdessä suunnitellen, kahvien lomassa

Vanhan maatilan pihapiirissä on hiljaista. Miljöö kertoo tarinaa työntäyteisistä vuosista. Hiljaisuuden rikkoo lampolasta kuuluva määintä. Kanat seuraavat lampaiden liikehdintää isännän, Lauri Kaidan, rapsutellessa villaisia ystäviä. Kissa vilahtaa aitan vierestä.

Stora Enso on tuttu kumppani tilan isännälle Laurille sekä hänen vaimolleen Raijalle. Yhteinen historia juontaa pariskunnan yhteisen elämän alkutaipaleelle. Kaita oppi isältään puukorjuuhommia hevosella ja hankki tienestiä Gutzeitin savotoilla vuosikausia tilanhoidon ohessa.

Luottamuksellinen suhde perustuu tutuksi tulemiseen. Stora Enson Savitaipaleen toimipisteen uusi metsäasiantuntija Emilia Marttinen hoitaa Savitaipaleen itäosan ja Taipalsaaren alueen asiakkuuksia.

Elämä ja vuosien varrella vastaan tulleet haasteet ovat kasvattaneet ja opettaneet. Kaita on tarkka ja tietää paljon. Tällä hetkellä suunnitelmissa on harvennushakkuu yhdellä kuusikkopalstalla. Hän on kuitenkin huolissaan metsätyökoneen vaikutuksista metsämaahan. Nuoruudessaan Kaita tuli tutuksi taidoistaan saada hevosvoimin tukkeja tienvarteen haastavissakin maastoissa.

Marttinen kuuntelee kahvin lomassa isännän huolta ja kertoo, että harvennuksen voisi siirtää ensi talvea odottamaan.

– Kuusikossa puiden juuret kulkevat pinnassa, ja talvella tehty työ säästää juuria vaurioilta, hän kertoo.

Emilia oli jo aiemmalla kerralla käynyt Laurin kanssa metsässä. Nyt hänellä on mukanaan tarkemmat suunnitelmat kartalla.

Suunnitelmat tuovat pintaan muistoja. Lauri kertoo hankkineensa ensimmäisen savottansa voittamalla hiihtokilpailut, ja palkinnon sijaan tiesi kysyä seurakunnan tukkileimikkoa hoidettavakseen. 15-vuotiaana urheilullinen ja taitava nuori mies peittosi hevoshommissa vahvat aikamiehetkin.

Kaita lisää Marttisen suunnitelmaan toiveensa koivikon istuttamisesta jyrkkään pellon rinteeseen, johon puimakoneet eivät pysty. Nykyajan koneet vaativat paljon tilaa ympärilleen.

Marttinen rauhoittaa Kaidan huolta kirjanpainajatuholaisesta. Uusi, seuraavaan viikkoon sovittu metsäkatselmus ratkaisee monta kysymysmerkkiä.

– Riski tuholaisen leviämiseen kohoaa myrskyjen ja tuulenkaatamien jäljiltä, en usko, että katselmuksella tulee mitään hälyttävää esille.

Kaidalle luontoarvot ovat tärkeitä. Monimuotoinen metsä pitää sisällään eri ikäisiä puita.

–Jo aikaa sitten kuolleita, kaatuneita puita ei edes kannata kuljettaa pois, sillä ne voivat toimia tuholaisten kilpailijoiden kotipaikkana. Jos tuholaisista on selkeitä merkkejä, saastuneet puut tulee heti kaataa ja kuljettaa pois, Emilia kertoo.

Tiedätkö sinä, mitä metsällesi kuuluu?

Pyydä oman alueesi asiantuntijalta maksuton tilatarkastuskäynti!

Valmistellaan yhdessä hyvä lähtö uuteen kasvukauteen:

– omat tavoitteesi metsäomaisuutesi hoitoon

– metsänhoidon ja hakkuutarpeiden kartoitus tilalla.

Metsäasiantuntijamme laatii toimenpide-ehdotukset sekä tarkemmat käytännön suunnitelmat.

Tiesithän, että Stora Ensolta saat kaikki metsäomaisuutesi hoitoon liittyvät palvelut, vaikka avaimet käteen -periaatteella?