Mainos: Saimaan ammattiopisto Sampo

Harkitsetko alanvaihtoa vai haaveiletko aivan uudesta ammatista? Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta, kertovat tänä keväänä uuteen ammattiin valmistuvat aikuisopiskelijat

Uuden oppiminen ei ole iästä kiinni. Omalta tuntuva ammatti voi löytyä sattumalta tai vain vahvalla päätöksellä muuttaa työuran suunta aivan toisaalle. Saimaan ammattiopisto Sampossa aikuisopiskelijan polku räätälöidään jokaiselle yksilöllisesti.

Mikko Siitonen suunnittelee seuraavaksi oman saunarakennuksen remontoimista. itseopitut taidot saivat vahvan ammattipohjan pintakäsittelyalan opinnoista.

Itseoppinut remppareiska lisäsi ammatillista osaamistaan ja sai todistuksen –Sampossa se järjestyi nopeasti

Mainos | Mikko Siitonen lajitteli kirjeitä yli 30 vuotta. Sitten hän havahtui.

– Ajattelin, että jos tässä elämässä vielä meinaa ehtiä jotain muutakin tekemään, se on tehtävä nyt.

Alun perin sahaprosessihoitajaksi 80-luvulla valmistunut Siitonen oli viihtynyt Postilla. Työelämässä alkoi kuitenkin viime vuosina myllertää ja tulevaisuus tutussa työssä näytti epävarmalta.

Itseoppinut remontoija päätti hankkia uuden ammatin.

– Remonttityöt on tullut opittua erheiden kautta omaa taloa laittaessa. Uutta suuntaa miettiessäni tämä ala tuntui luontevimmalta.

Siitonen aloitti Sampon pintakäsittelyalan perustutkinnon opiskelun tammikuussa 2020. Aiemmista opinnoista oli jo vierähtänyt vuosikymmeniä, ja opiskeluun palaaminen ei ollut aivan helppoa. Itsekurilla ja suunnitelmallisuudella opinnot kuitenkin edistyivät.

– Laadin itselleni aikajanoja, joihin mennessä kukin asia tuli suorittaa. Suurimpana motivaattorina toimi selkeä päämäärä, halusin ammatin ja tutkinnon. Sen voimin suoritin kaikki pakolliset aineet vauhdilla.

Siitonen todellakin päätti suoriutua vauhdilla. Tammikuussa aloitetut, keskimäärin 2,5 vuotta kestävät perusopinnot hän suoritti alle vuodessa, ehtien myös olla kahdella työssäoppimisjaksolla rakennus- sekä maalausalan yrityksissä. Vaikka koulupäivät venyivät pitkälle iltaan, jaksoi avopuoliso tukea ja kannustaa.

– Työssäoppimisjaksot ovat parasta oppia. Omalla aktiivisuudella voi vaikuttaa sopivan paikan valintaan, hän kertoo, – Ammattiopiston puolesta järjestyi ensimmäinen harjoittelupaikka heti viime keväänä, syksyn paikan hankin itse.

Maalarin paperit Siitonen saa näillä näkymin kouraansa tänä keväänä. Ensi kesäksi on jo alan töitä tiedossa.

– Katsotaan miten tämä uusi työelämä lähtee rullaamaan. Tähän asti kaikki on mennyt nappiin, hän kertoo tyytyväisenä.

Siitonen kannustaa muitakin ottamaan itseään niskasta kiinni, jos omaa vähänkin itsekuria uudenoppimisille.

– Ei tämä niin suuria vaadi, kunhan vain löytää alan, joka kiinnostaa!

Parinkymmenen vuoden jälkeen takaisin koulunpenkille palannut Minja Hyttinen: ”Ihana oppia uutta!”

Tavoitteena hyvä pohja uudelle työelämälle - Tarjoilijan fyysinen työ vaihtui toimistotyöhön

Minja Hyttinen järjestelee nyt ruoka-annosten sijaan ajolupa-asioita Lappeenrannan Drive Centerissä. Saimaan ammattiopisto tarjosi uuden alun vuosien ravintola-alan työskentelystä selkänsä kipeyttäneelle asiakaspalvelijalle.

Ravintolakokiksi aikanaan valmistunut, aurinkoinen asiakaspalvelija Minja Hyttinen joutui luopumaan tarjoilijan työstä, mutta sai jotain aivan uutta tilalle.

– Selkäkivut alkoivat haitata enenevässä määrin, ja hiljalleen mietin, että nyt, reilu 40-vuotiaana, on vielä mahdollisuus oppia uutta. Työ oli alkanut myös muuttua rutiiniksi. Pelkäsin kadottavani siitä kokemani ilon, vaikka jokainen asiakaskohtaaminen on minua aina ilahduttanutkin.

Kun kaksi vuotta lääkärissä ja kuvauksissa ramppaamisen jälkeen hänelle ehdotettiin kouluttautumista uuteen ammattiin kuntoutuksen kautta, vakuutusyhtiön tuella, Minja oli valmis.

– Olin hiljaa mielessäni kypsytellyt ajatusta alan vaihtamisesta. Tavoitekin oli selvä.

Hyttinen päätti ottaa tietotekniikan haltuun. Tarjoilijan työssä oli riittänyt kassatietokoneen käyttötaito, ja hän pelkäsi jäävänsä pian tietoyhteiskunnan ulkopuolelle. Sampon merkonomitutkinto piti sisällään sitä kaikkea, mitä hän oli haaveillut oppivansa.

Hyttisen opinnot alkoivat perusteista, koska edellisen kerran hän oli istunut koulun penkillä yli 20 vuotta sitten. Eikä hän koskaan ole ollut omien sanojensa mukaan opiskelussa innokkaimmasta päästä.

– Oli se kyllä aikamoista rutistusta suorittaa kaikkia perusaineita kuten fysiikkaa ja kemiaa, mutta sain ne läpi, Minja kertoo nauraen.

– Ja kyllä haasteellisemmatkin aineet saa suoritettua, kun on into opiskella! Minja kannustaa.

Luokka koostui kaikenikäisistä opiskelijoista. Minja iloitsee tästä rikkaudesta, ja kannustavasta luokkahengestä.

Opintoihin kuuluvan työssäoppimisjakson hän suoritti Lappeenrannan Drive Centerillä – ja on siitä asti myös työskennellyt ajokoulutuskeskuksessa osa-aikaisena sihteerinä. Multitaskauksen mahdollisti kahden aikuisen talous, lasten hoitokiireet olivat elettyä elämää tyttären asuessa jo omillaan.

– Tämä oli kuin lottovoitto. Vaikka on tehnyt tiukkaa käydä töissä ja opiskella yhtaikaa, on ollut mahtavaa saada heti käyttää opittuja taitoja.

Alun perin Hyttinen suunnitteli hakeutuvansa kirjanpitotehtäviin. Opiskelujen edetessä tuli kuitenkin ahaa-elämys, ja asiakaspalveluala vei kuitenkin voiton. Hyvä niin.

Hyttinen on ylpeä suorituksestaan.

– Olen ylittänyt tässä itseni. Tajusin, että kun haluan jotain, pystyn siihen.

Hän haluaa kannustaa muitakin, kenties tiettyyn uravalintaan jämähtäneitä.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta!

Kiinnostaako alanvaihto? Haluatko päivittää osaamistasi? Haluaisitko kokeilla jotain aivan muuta?

Katso mitä Sampolla on tarjota sinulle! www.edusampo.fi/haussanyt