Mainos: Rajavartiolaitos

Haluatko merkityksellistä ja monipuolista työtä? Suomen rajaa turvaavien rajavartioiden koulutushaku on juuri käynnissä

Nuijamaan rajanylityspaikalla rajavartijana työskentelevä Vikke Haapaniemi suosittelee monipuolista työuraa miettiville rajavartijan peruskurssia.

Rajavartiolaitos tarjoaa monipuolisia urapolkuja tärkeissä työtehtävissä turvaamassa Suomen rajaturvallisuutta.

Mainos | Vikke Haapaniemi, 25, aloitti vuonna 2015 armeijan Niinisalon varuskunnassa ja sai koulutuksen sotakoiraohjaajaksi.

– Intin jälkeen tein töitä ja opiskelin, mutta aloin miettiä, missä olisi tarjolla vastaavanoloista työtä kuin armeijassa.

Jurvasta Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Haapaniemi haki ja pääsi vuoden kestävälle rajavartijan peruskurssille Raja- ja merivartiokouluun Imatralle.

Kurssin suoritettuaan hän on työskennellyt nyt vuoden verran rajavartijana Lappeenrannassa Nuijamaan rajanylityspaikalla, joka sijaitsee Schengen-alueen ulkorajalla.

– Koulutus antoi hyvän pohjan perustyöhön eli rajatarkastuksiin ja niiden jatkotoimenpiteisiin. Työtä tehdessä toki oppii koko ajan uutta.

Rajavartija Vikke Haapaniemi rentoutuu vapaa-ajallaan koirien kanssa touhutessa, retkeillessä ja metsästäessä.

Monia taitoja tarvitaan

Rajavartijalta vaaditaan jämäkkyyttä, rauhallisuutta, pitkäjänteisyyttä, aloitteellisuutta ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Provosoitua ei saa. Hyvää yhteistyökykyä tarvitaan esimerkiksi keskusteluissa matkustajien ja eri viranomaistahojen kanssa.

– Pidän asiakkaiden kohtaamisesta. Monentyyppistä ihmistä tulee vastaan, Haapaniemi sanoo.

Kielitaito on työssä eduksi. Haapaniemi puhuu sujuvasti suomea, ruotsia ja englantia. Venäjästä hän on opetellut alkeet, mutta aikoo harjoitella sitä lisää.

– Työporukassamme on hyvä henki, ja tulemme mukavasti juttuun, Haapaniemi mainitsee yhden työpaikkansa parhaista puolista.

– Hyvää on myös se, että työssä Rajavartiolaitoksella onnistuu uralla eteneminen ja kouluttautuminen, mikäli on halua uuden oppimiseen ja on valmis tekemään töitä sen eteen.

Kaikki rajavartijan peruskurssin suorittaneet työllistyvät alan monipuolisiin tehtäviin.

Luotettava leipä

Haapaniemi suosittelee rajavartijan peruskurssia nuorille, joita kiinnostaa maanpuolustus- ja viranomaistyö sekä Suomen hyväksi työskenteleminen. Lisäetuna on turvallinen virkamiehen ura.

– Jokainen hyväksytysti kurssin suorittanut työllistyy. Rajavartiolaitoksella ei tietääkseni ole sen lähihistorian aikana jouduttu turvautumaan lomautuksiin, Haapaniemi sanoo.

Kun kokemusta työstä kertyy lisää, Haapaniemellä on kiinnostusta kouluttautua koiraohjaajaksi. Hänellä on kaksi saksanpaimenkoiraa ja pohjalla eläintenhoitajan koulutus.

– Aikaisempaa koulutusta voi hyödyntää useissa Rajavartiolaitoksen eri tehtävissä.

Töihin rajavartiolaitokselle

Rajavartiolaitos on vakaa työnantaja. Kaikki rajavartijan peruskurssin suorittaneet työllistyvät alalle.

Suomen rajaturvallisuutta hoitaa neljä rajavartiostoa, kaksi merivartiostoa, vartiolentolaivue, raja- ja merivartiokoulu sekä rajavartiolaitoksen esikunta. Työtehtäviä on tarjolla ympäri Suomen.

Rajavartiolaitos tarjoaa työpaikkoja lukuisille uusille osaajille vuosittain. Vakaan ja luotettavan työnantajan monipuolinen tehtäväkenttä tarjoaa mahdollisuuden monenlaisille urapoluille tärkeissä työtehtävissä.

Tutustu rajavartijan peruskurssille hakemiseen tästä.

www.raja.fi