Mainos: Saimaan ammattiopisto Sampo

Lähihoitaja on arjen sankari – pitää huolen, että asiakkaan arki rullaa

Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään eri elämänvaiheissa olevien ihmisten kanssa ja heitä varten. Saimaan ammattiopisto Sampossa voi sote-alalla suuntautua esimerkiksi hoitoon ja huolenpitoon, vanhus- ja vammaispalveluihin, mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä lapsiin ja nuoriin. Aikuisopiskelijoista moni päätyy hoivatyöhön alanvaihdon myötä. Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen pariin vaihtaneet Riikka Lempiäinen ja Simo Huikuri kertovat omat tarinansa.

Riikka Lempiäinen haaveilee tulevaisuudessa yhdistävänsä hoivatyön sekä taideteollisuusalan osaamisensa: ”Olisi älyttömän kiva toteuttaa esimerkiksi kotiin vietäviä kulttuuripalveluita.”

Mainos | Riikka Lempiäinen ja Simo Huikuri työskentelevät molemmat tällä hetkellä Eksoten kotihoidossa. Tyypillinen työpäivä asiakkaiden parissa koostuu arkisista askareista, jutustelusta sekä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisestä.

Päivään voi kuulua esimerkiksi asiakkaan avustamista aamu- ja iltatoimissa, peseytymisessä sekä pukemisessa, ruuanlaittoa ja muita kodinhoidollisia tehtäviä. Kotihoitajan vastuulla on myös varmistaa, että asiakas on ottanut hänelle määrätyt lääkkeet.

”Se on sitä päivittäistä hoivatyötä. Varmistamme, että asiakkaan arki rullaa. Työllämme mahdollistamme sen, että asiakkaat pystyvät olemaan kotona”, Lempiäinen kuvailee.

Oppisopimuksella työkenttä haltuun opintojen aikana

Lempiäinen on valmistunut lähihoitajaksi tammikuun lopulla Samposta. Hän suoritti opintonsa oppisopimuskoulutuksessa.

”Pääsin mukaan ensimmäiseen yhteistyössä Eksoten kanssa toteutettuun oppisopimuskoulutusryhmään. Meidät koulutettiin nimenomaan kotihoidon tarpeisiin ja suoritimme tutkinnon työskentelemällä koko opiskelun ajan kotihoidossa”, Lempiäinen kertoo.

Lähihoitajan koulutus oppisopimuksena kestää kolme vuotta, aivan kuten normaalikin alan perustutkinto. Lempiäinen suoritti opintonsa nopeampaan tahtiin, sillä hän sai hyväksiluettua aiempia opintojaan osaksi lähihoitajan tutkintoaan.

Alkuperäiseltä ammatiltaan hän on sähköasentaja. Sen jälkeen hän on suorittanut tutkintoja kaksin kappalein taideteollisuusalalta. Hoiva-alalle hän päätyi kaverin vinkattua alkamassa olleesta oppisopimuskoulutuksesta.

”Olen huomannut, että sovin tähän työhön todella hyvin ja myös viihdyn tässä työssä loistavasti.”

Hän pitää työssään erityisesti siitä, että töitä tehdään ihmisten parissa. Vaikka työpäivät ovat hyvin samankaltaisia, ovat ne myös hyvin erilaisia.

”Työ on päivittäin sitä samaa arjen pyörittämistä, mutta asiakkaat vaihtuvat ja heilläkin päivät ovat erilaisia. Aika töissä kuuluu todella nopeasti, hyvässä mielessä. ”

Lempiäinen pitää oppisopimusta toimivana konseptina. Etenkin perheellisille aikuisopiskelijoille oppisopimus antaa mahdollisuuden kouluttautua ilman taloudellisia huolia.

”Kun on oppisopimuksella töissä, saa tietysti palkkaa ja myös lomat sekä muut etuudet kertyvät normaaliin tapaan. Suurin anti on kuitenkin se, että vaikka kokemusta ei vielä ole kovin paljoa, saa kotihoidon kentän tosi hyvin haltuun. Kotihoito on supersankareiden paikka: kun menee yksin asiakkaan luokse, ei aina tiedä, mitä on vastassa – kaikki on mahdollista.”

Työ kotihoidossa on vuorotyötä. Simo Huikurille se on hyvin tuttua, sillä leipurina työskennellessään hän tottui kolmivuorotyöhön.

Alanvaihto toi mukanaan monipuoliset työllistymismahdollisuudet

Aiemmin 10 vuotta leipurina toiminut Simo Huikuri aloitti lähihoitajan opinnot Sampossa elokuussa 2020. Tavoitteena hänellä on valmistua ensi keväänä. Huikuri vaihtoi alaa terveysongelmien vuoksi, mutta päivääkään hän ei vaihtaisi pois.

”Minulla todettiin ammattitauti, jonka vuoksi en voinut jatkaa leipurin hommia. Altistuin jauhopölylle niin pahasti. Kun etsin mahdollisuuksia uudelleen kouluttautua, tämä lähihoitajan koulutus herätti kiinnostukseni. Olen saanut tutustua uusiin ihmisiin ja tavannut mukavia sekä mielenkiintoisia persoonia niin luokkakavereissa kuin työrintamallakin.”

Tällä hetkellä Huikuri suorittaa toista työssäoppimisjaksoaan. Ensimmäisen harjoittelunsa hän suoritti päiväkodissa. Työ kotihoidossa saa häneltä kiitosta.

”Olen tykännyt kotihoidon työstä todella paljon, sillä siellä tapaa hyvin erilaisia ihmisiä, jotka ovat erilaisissa elämäntilanteissa. Työ on hyvin vaihtelevaa ja monipuolista.”

Huikurin mielestä ala sopii avoimille ja sosiaalisille tyypeille, jotka tulevat toimeen kaikkien kanssa. Pientä kipinääkin alaa kohtaan on hyvä olla, jos meinaa hoivatyötä työkseen tehdä.

”Olen sitä mieltä, että jos ala vähänkin kiinnostaa, kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan ja kysellä lisää läheisiltä ja tutuilta, jotka alalla työskentelevät. Tämä on palkitseva ammatti. Ei ole kahta samanlaista tai tylsää päivää.”

Myös työllistymisnäkymät sosiaali- ja terveysalalla ovat hyvin suotuisat. Tekijöitä tarvitaan jatkuvasti lisää.

”Ala tarjoaa laajan kirjon mahdollisuuksia, mihin voi lähteä hommiin. Tämä on työtä, jolla on merkitystä.”

Kiinnostuitko alasta? Haku sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon eri osaamisaloille (myös oppisopimuksella) sekä kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkintoon on parhaillaan käynnissä. Katso lisää www.edusampo.fi/haussanyt