Mainos: Vihreät Hanna Holopainen

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hanna Holopaiselta löytyy vaihtoehtoja tuhoisalle nykymenolle

Lappeenrantalainen eduskuntavaaliehdokas, kaupunginvaltuutettu Hanna Holopainen pitää ilmastonmuutoksen torjumista aikamme suurimpana haasteena. Hän lähti aikoinaan mukaan politiikkaan juuri ilmastonmuutoksen vuoksi.

Hanna Holopainen uskoo, että Vihreiden tarjoama vastuullinen, inhimmilinen, ratkaisukeskeinen ja vastakkainasetteluja karttava vaihtoehto kiinnostaa ihmisiä, koska he ovat nykymenoon tyytymättömiä.

Nyt 15 vuotta myöhemmin nuoret ympäri maailman marssivat ilmaston puolesta.

— Nuorten viesti meille päättäjille on vahva. Aikaa ei ole hukattavaksi. Mitä kauemmin odotamme, sitä rajumpia toimia tarvitaan, ja sitä enemmän ne maksavat.

Tuotantotaloutta ja ympäristötekniikkaa opiskellut Holopainen tietää, mistä puhuu. Tarvittava teknologia on jo olemassa, sitä on otettava rohkeasti käyttöön.

— Uudistetaan verotus- ja kannustinjärjestelmä suosimaan vähäpäästöisyyttä, jotta ilmastoystävällisten valintojen tekeminen on helppoa ja edullista.

Holopaisen mielestä yritystukia pitää ohjata uuden teknologian kehittämiseen.

— Suomen kannattaa olla edelläkävijä. Voimme rakentaa ympäristö- ja energiateknologiasta merkittävän vientialan, mikä loisi uusia työpaikkoja. Tätä tavoitetta eivät hallituksen koulutusleikkaukset edistäneet, mutta vahinko on vielä mahdollista korjata.

Vihreä vaihtoehto kiinnostaa

Kunnallisvaaleissa kaksi vuotta sitten Vihreät saavutti kaikkien aikojen parhaimman tuloksensa. Holopainen itsekin menestyi hyvin. Hänen henkilökohtainen äänimääränsä tuplaantui edellisistä vaaleista, ja hän sai kaikista maakunnan ehdokkaista kolmanneksi eniten ääniä. Moni kansanedustaja jäi Holopaista pienempään äänimäärään.

Holopaisen mielestä vaalituloksessa näkyi, että Vihreät puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaa, ympäristöä sekä koulutusta niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin.

Nykymenoon tyytymättömiä on nyt eduskuntavaalien alla jopa enemmän, ja vihreiden tarjoama vastuullinen, inhimillinen, ratkaisukeskeinen ja vastakkainasetteluja karttava vaihtoehto kiinnostaa.

— Oikeistohallitus on leikannut kaikkein köyhimmiltä. Ensin kiky ja myöhemmin työttömiä kyykyttävä aktiivimalli on saanut ihmiset vastarintaan. Suomen menestys on perustunut pieniin hyvinvointieroihin. Nyt tätä ollaan murtamassa. Yli satatuhatta lasta elää köyhyydessä, ja vanhusten hoitolaitoksissa on ongelmia. Uskon, ettei tämä ole sitä, mitä suomalaiset haluavat, Holopainen toteaa.

Hannan toiminnassa on mukana järki, sisu ja sydän.

Juha Turkia, kaupunginvaltuutettu (ps)
— Moni kokee ulkopuolisuutta viime vuosina harjoitetun oikeistolaisen politiikan seurauksena. Työttömiksi joutuneet, koko ikänsä veroja maksaneet ihmiset ovat tyrmistyneitä tavasta, jolla työttömistä puhutaan, Hanna Holopainen sanoo.

Heikompien puolella

— Kaikkein tyhmintä on ollut leikata lapsilta. Ne säästöt tulevat myöhemmin kalliiksi. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten hätähuuto päiväkotien arjen kuormituksesta ei tule millään kuulluksi. Tutkimukset osoittavat, että laadukas varhaiskasvatus ja ajoissa saatu tuki oppimisen ja kehityksen ongelmatilanteissa on kaikkein kustannustehokkainta. Meidän täytyy huolehtia siitä, että Suomessa kaikilla lapsilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvään elämään perhetaustasta huolimatta.

Jo se, että eduskuntavaalien aikana nousee esiin aiheita, jotka muuten jäävät usein piiloon, on Holopaisen mielestä arvokas asia. Kaikkien asioiden takana ei ole vahvoja eturyhmiä ja lobbareita. Esimerkkeinä hän mainitsee eläinten hyvinvoinnin ja mielenterveyskuntoutujien aseman.

— Tällä hetkellä kaikkialla törmää samankaltaiseen viestiin. Moni kokee ulkopuolisuutta viime vuosina harjoitetun oikeistolaisen politiikan seurauksena. Työttömiksi joutuneet, koko ikänsä veroja maksaneet ihmiset ovat tyrmistyneitä tavasta, jolla työttömistä puhutaan. Työttömät eivät ansaitse lisää kyykytystä ja sanktioita, vaan toivoa ja ihmisarvoista kohtelua.

Nykyinen sosiaaliturva passivoi, ja lyhytaikaisen työn vastaanottaminen sekoittaa talouden. Maailma on muuttunut ja pätkätyöt ovat tulleet jäädäkseen, joten järjestelmän pitää uudistua. Perustulo ratkaisisi monta ongelmaa.

Hienoa Hannassa on, että hän suhtautuu kunnioittaen yhteistyökumppaniin myös silloin, kun ollaan eri mieltä asioista.

Marjatta Moilanen, kaupunginvaltuutettu (kd)

Sillanrakentaja Haaviston hengessä

Holopaisen mukaan politiikassa tarvitaan sillanrakentajia sodanjulistajien sijaan. Hänen oma poliittinen esikuvansa on Pekka Haavisto.

— Pekka osaa rakentaa yhteistyötä yli puoluerajojen. Hän pystyy löytämään yhteistyön aineksia myös tilanteissa, joissa tunteet käyvät kuumina ja ideologiset erot kärjistyvät, toteaa Holopainen.

Lappeenrannan kunnallispolitiikassa Holopainen on itse pyrkinyt noudattamaan esikuvansa esimerkkiä. Kristillisdemokraattien Marjatta Moilasella ja perussuomalaisten Juha Turkialla on vuosien kokemus yhteistyöstä Holopaisen kanssa.

— Hannan kanssa on hyvä ja helppo tehdä yhteistyötä. Erityisen paljon olemme yhdessä pohtineet kouluverkkoratkaisuja ja pyrkineet hillitsemään varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvua. Hienoa Hannassa on, että hän suhtautuu kunnioittaen yhteistyökumppaniin myös silloin, kun ollaan eri mieltä asioista, Moilanen kuvailee.

— Hannan toiminnassa on mukana järki, sisu ja sydän, kertoo Juha Turkia, kun häneltä kysyttiin näkemystä Holopaisesta.

Samanlaista työtapaa Holopainen toteuttaisi myös Arkadianmäellä.

— Uskon, että myös eduskunnassa saa enemmän tuloksia aikaiseksi yhteistyöllä kuin sosiaalisessa mediassa räyhäämällä, Holopainen hymyilee.

Hanna Holopainen

+ Äänestysnumero 22

+ 42-vuotias lappeenrantalainen. Kotoisin Lauritsalasta. Kahden kouluikäisen lapsen äiti

+ Koulutus: tuotantotalouden diplomi-insinööri Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

+ Kaupunginvaltuutettu ja Lappeenrannan kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja.

+ On mukana politiikassa, koska haluaa jättää tuleville sukupolville maailman, joka voi nykyistä paremmin.

Seuraa Hannaa sosiaalisessa mediassa

Facebook-sivu

Twitter-tili

Instagram

Kotisivu

22