Kimmo Klemola: Nato on uhka

17.3.2015 10:25 | Päivitetty: 17.3.2015 10:48
Kuva: MIKA STRANDÉN
Kimmo Klemola on 49-vuotias lappeenrantalainen tekniikan tohtori, joka on perehtynyt energia- ja luonnonvarojen käyttöön ja niiden ympäristövaikutuksiin.
Kimmo Klemola on 49-vuotias lappeenrantalainen tekniikan tohtori, joka on perehtynyt energia- ja luonnonvarojen käyttöön ja niiden ympäristövaikutuksiin.

Etelä-Saimaa esittelee Etelä-Karjalan kansanedustajaehdokkaat. Tässä Kimmo Klemola (vihr.).

Kimmo Klemola, olet uusiutuvan vaihtoehtoenergian kannattaja. Miten teollisuudelle taataan halpa energia, jos ydinvoimalat suljetaan ja turpeen, öljyn ja hiilen käyttöä vähennetään?

— Uusiutuva energia on itse asiassa halpaa, kun taas perinteisillä tavoilla tuotetun sähkön edullisuus on harhaa. Investointi- ja käyttökulujen lisäksi tulee kuljetus- ja muita kuluja, ja lisäksi öljy ja hiili aiheuttavat päästöillään piilokuluja. Siitä on vain tehty yhteiskunnan tuella näennäishalpaa.

Miksi olet ehdokkaana ja millainen kokemus sinulla on politiikan teosta?

— Asiantuntemuksellani voisin viedä Suomea ja maailmaa parempaan suuntaan. Politiikkaan ryhdyin kaksi vuotta sitten, kun olin kunnallisvaalien ehdokkaana. Eduskunnassa ajaisin luonnonvaroihin ja energian liittyviä asioita.

Et halua Suomen liittyvän Natoon. Miksi kannattaa olla sotilaallisesti liittoutumaton?

— Nato veisi Suomen uusiin sotiin. Meillä on nyt rauha rajalla, emmekä kaipaa sinne rautaa. Toiseksi Suomi joutuisi maailman sotapesäkkeisiin nykyistä todennäköisemmin, ja vaarana olisi jopa joutuminen konfliktiin Venäjän kanssa ilman omaa syytä.

Harrastat maratonjuoksua. Mitä hyötyä juoksemisesta voisi olla eduskuntatyössä?

— Tuskin siitä eduskunnassa hyötyä on, mutta jokuhan sanoo keksineensä hienoja ideoita juostessaan. Olen juossut vasta kolme vuotta mutta nyt tähtäimessä on Helsinki city maraton. Sain juuri uudet lenkkitossut.

Heikki Sopanen