Uutiskommentoinnin ohjeet

Tervetuloa kommentoimaan Etelä-Saimaan uutisia. Haluamme edistää verkkopalveluissamme monipuolista ja asiallista keskustelua, jota on mielenkiintoista lukea ja johon on mukava osallistua. Tutustuthan siis ohjeisiimme, joiden perusteella verkkopalvelumme kommentteja moderoidaan.

Kaikki kirjoitukset käsitellään ennen julkaisua. Toimitus valitsee julkaistavat kirjoitukset. Toimituksella on oikeus muuttaa kirjoituksia. Keskusteluja päivitetään ma-pe klo 7-24 ja la-su 8-24.

Jatkuvasta sääntöjen tahallisesta laiminlyönnistä ja häiriköinnistä seuraa kirjoituskielto. Tallennamme kirjoittajien ip-osoitteet ja ryhdymme tarvittaessa jatkotoimiin väärinkäytösten estämiseksi.

Jos viestiäsi ei julkaista, syy löytyy useimmiten näiden alla olevien ohjeiden noudattamatta jättämisestä.

Huom! Lisäys sääntöihin kuntavaalien alla: Kommenteissa tai nimimerkeissä ei saa mainita ehdokkaan ehdokasnumeroa. Ehdokas saa kommentoida nimellään, mutta numeron mainitseminen on siis kiellettyä. Tapahtumien yms. mainostaminen on myös kielletty.

1. Asiallisuus kunniaan. Muista, että asiat riitelevät, eivät ihmiset, joten älä mene henkilökohtaisuuksiin. Emme julkaise toisia ihmisiä, kansanryhmiä tai asioita ivaavia viestejä.  Älä hauku muita keskustelijoita, vaikka olisit eri mieltä. Ei siis rasismia, nimittelyä tai muita asiattomuuksia.

2. Kunnioita ihmisarvoa ja yksityisyyttä. Väkivaltaan, vihaan, rikoksiin tai muuhun laittomuuteen yllyttäminen, samoin niillä uhkailu ovat kiellettyjä, eikä sellaisia viestejä julkaista. Nimetyn henkilön syyttäminen rikoksesta, johon häntä ei ole todettu oikeudessa syylliseksi, on kiellettyä.
Älä paljasta yksityishenkilöstä tietoja, jos sinulla ei ole lupa niitä paljastaa. Älä myöskään levitä huhuja tai valheita.

3. Pysy aiheessa ja perustele. Kirjoita vain otsikon asiasta ja lyhyesti (enintään 2000 merkkiä välilyönteineen). Samasta asiasta jankuttaminen tai trollaaminen eli toisten keskustelijoiden tahallinen ärsyttäminen on muiden keskusteluun osallistujien kannalta turhauttavaa. Älä siis jumiuta keskustelua tahallasi. Keskustelusta tulee mielenkiintoisempaa, jos kritiikit ja kehut ovat perusteltuja.

4. Kirjoita tyylikkäästi. Kiroilu ja huutaminen eli pelkillä isoilla kirjaimilla kirjoittaminen on kielletty. Kommentit, joissa on epäasiallista tekstiä, hylätään kokonaisuudessaan. Yhden sanan tai pelkän hymiön sisältävät viestit jätetään julkaisematta.
Voit kopioida aiemmista viesteistä vain kolme virkettä omaan viestiisi. Tarkoituksena on julkaista keskustelijoiden omia mielipiteitä.

5. Muista oikeinkirjoitus. Korjaa tekstisi kirjoitusvirheet ennen lähettämistä! Pilkun ja pisteen jälkeen tulee välilyönti. Jätä tyhjä rivi kappaleiden väliin. Käytä ääkkösiä. Älä lopeta jokaista riviä enter-näppäimellä. Älä käytä ylimääräisiä välimerkkejä, yksi huutomerkki riittää!

6. Ole tarkkana tekijänoikeuksien kanssa. Älä liitä kommentteihin kokonaisia artikkeleita tai muuta tekijänoikeuksien alaista materiaalia, jos sinulla ei ole siihen lupaa. Kommenteissa olevat linkit julkaistaan, jos toimitus ehtii tarkistaa ne ennen julkaisua. Jos linkki sisältää laitonta tai muuten arveluttavaa sisältöä tai sitä ei ehditä tai voida tarkistaa, koko kommenttia ei julkaista.

7. Nimi tai nimimerkki. Esiinny vain yhdellä nimimerkillä per keskustelu. Älä omi muiden nimimerkkejä. Suosittelemme omalla nimellä esiintymistä.

8. Näiden ohjeiden laiminlyönti johtaa viestin hylkäämiseen.