Uusia hautoja löytyi viimeisenä kaivauspäivänä (16.5. 2009)

16.5.2009 13:35 | Päivitetty: 10.6.2014 17:47

Helsingin yliopiston arkeologiryhmä löysi Huhtiniemestä viimeisenä työpäivänään uuden hautarivin. Eilen löydetyt haudat ovat suoraa jatkoa vuonna 2006 löydetylle kalmistolle, ja muodostanevat yhtenäisen rivistön aiemmin löydettyjen hautojen kanssa.

Todennäköisesti vainajat siis ovat 1800-luvulla haudattuja venäläissotilaita, kuten aiemminkin löydetyt.

Hautojen rivi erottuu kaivannossa normaalia tummempana maana. Kaivannosta paljastunut rivi on noin yhdeksän metriä pitkä ja 2,30 metriä leveä. Haudat ovat 1,70 metrin syvyydessä. Aikaisemmin löydetyt rivistöt olivat noin 80 senttimetrin syvyydessä.

Vainajat on haudattu rinnakkain kasvot itään päin, kuten ortodoksihautauksessa on tapana.

Syksyllä tutkattaessa Huhtiniemestä löytyi kolme aluetta, joilla maaperää oli myllätty. Haudat löytyivät kolmannelta alueelta, joka jo etukäteen näytti lupaavimmalta. Kahdelta ensimmäiseltä alueelta ei löydetty hautoja.

Työryhmän johtajan Anna Weissmanin mukaan hautoihin ei kosketa löytämisen jälkeen. Nyt löydetyllä alueella on luultavasti reilu kymmenen vainajaa.

– Nyt saatiin vahvistus, että hautausmaa ulottuu tänne asti. Vainajia arkuissa ei ollut tarkoituskaan tutkia, vaan lopetamme työt tähän. He saavat levätä rauhassa, Weissman sanoo.

Hautalöydön jälkeen kaivannon viereen tehtiin koeoja, jonka avulla tarkistettiin, jatkuuko kalmisto kauempana. Merkkejä uusista haudoista ei kuitenkaan näkynyt.

Kaivanto peitettiin jo eilen, kun hautojen koordinaatit oli ensin saatu talteen digitaalista karttaa varten.

Työryhmä uskoi Huhtiniemestä löytyneen hautausmaan olevan kooltaan noin 400 neliömetriä, mutta alue on luultavasti ainakin sata neliömetriä arvioitua suurempi.

Sitä, kuinka monta vainajaa alueelle on haudattu, on Wessmanin mukaan vaikea arvioida. Hautausmaan laajuus selittyy 1800-luvun sotilaiden olosuhteilla.

– Antibioottia ei vielä tunnettu, tavallinen flunssakin saattoi tappaa.

Olosuhteet olivat muutenkin sellaiset, että vaivoja oli paljon, ja hoitamattomina ne saattoivat johtaa kuolemaan. Kyseessä saattaa Weissmanin mukaan olla esimerkiksi kenttäsairaalan sotilashautausmaa.

Eilen tehdyt hautalöydöt vaikuttavat asemakaavan suunnitteluun. 400–500 neliömetrin alue merkitään kaavaan muinaismuistoalueeksi.

Asemakaavaluonnoksessa alueen läpi kulkevan kapean asvalttitien paikalle on suunniteltu katu. Lappeenrannan kaavoituspäällikön Heikki Purasen mukaan kaavailtua tielinjaa joudutaan nyt siirtämään.

Maija Vehviläinen