Huhtiniemen kaivauksissa on löytynyt viemäriä ja kaapelia (15.5. 2009)

15.5.2009 13:33 | Päivitetty: 10.6.2014 17:47

Huhtiniemen kaivauksissa ei ole löytynyt mitään viitteitä haudoista. Kaivauksia on tiistaista alkaen tehnyt Helsingin yliopiston arkeologien ja alan opiskelijoiden työryhmä.

– Tähän mennessä on löytynyt viemäriä ja kaapelia, savinen maakerrostuma, telttakeppejä, kuulakärkikynä, lasia ja muuta jätettä. Luita ei ole löytynyt, työryhmän vetäjä, arkeologi Anna Wessman kertoi torstaina.

Kaivauksia tehdään leirintäalueelta vuonna 2006 löytyneen vanhan venäläisen hautausmaan lähiympäristössä. Viime syksynä tehdyn maatutkauksen mukaan siellä on kolme aluetta, joissa maata on joskus myllätty.

Työryhmä selvittää, onko näissä paikoissa hautoja.

– Kaivinkone vetää pintamaan ja asvaltin pois, ja me tsekkaamme koekuopista, mitä maassa on, Wessman esitteli tutkimusmenetelmää.

Torstaina kaksi ensimmäistä aluetta oli jo tutkittu, luotu umpeen ja tasoitettu. Työryhmän jäsenet lapioivat kolmannella alueella kahta noin metrin syvyistä kuoppaa.

Wessmanin mukaan tämä viimeinen alue tuntui lupaavimmalta. Se sijaitsee lähimpänä vuonna 2006 löydettyä kalmistoa.

Luita ei näyttänyt siitäkään löytyvän. Wessman piti torstaina jo todennäköisenä, että vanha hautausmaa on noin 400 neliön yhtenäinen alue, jollaisena se myös maatutkauksessa näkyi.

Työryhmä ei itse kalmistoon kajoa. Se päättää työnsä tänään, vaikka ihmisen luita viimeisestä kaivauskohteesta vielä löytyisin.

Wessman muistutti, että työryhmän tehtävänä on tarkistaa hautausmaan laajuus suojelua varten. Rajausta laajennetaan, jos uusia hautoja löytyy. Alue suojellaan muinaismuistolain nojalla.

Hautausmaa löytyi lokakuussa 2006 kun Huhtiniemestä etsittiin vuonna 1944 teloitettuja suomalaisia sotilaskarkureita. Heistä kertoville huhuille ei maaperästä todisteita löytynyt. Löytyi joukkohauta, josta vietiin 13 luurankoa ja pikkuesineitä Helsinkiin tutkittaviksi.

Vainajat osoittautuivat venäläisiksi sotilaiksi. Todennäköisesti heidät on haudattu 1800-luvun puolivälissä. Heidän jäämistönsä on edelleen Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella, josta ne palautetaan ja haudataan uudelleen Huhtiniemeen.

Kalmistoa ei vuonna 2006 avattu kokonaan, eikä sinne haudattujen vainajien kokonaismäärää tiedetä.

Wessmanin mukaan kalmistoa olisi kiinnostavaa tutkia lisää. Siihen tarvittaisiin kuitenkin rahoittaja ja Museoviraston päätös.

Tämänkertaisen tutkimuksen maksaa Lappeenrannan kaupunki, joka kaavoittaa Huhtiniemeä uudisrakentamista varten.