Huhtiniemen kalmiston laajuus selvitetään viikon kaivauksissa (12.5. 2009)

12.5.2009 13:32 | Päivitetty: 10.6.2014 17:47

Huhtiniemen leirintäalueella etsitään taas hautoja. Nyt siellä selvitetään vanhan venäläisen sotilashautausmaan laajuutta. Koekaivaus kestää perjantaihin saakka.

Työstä vastaa Helsingin yliopiston arkeologian oppiaine filosofian maisteri Anna Wessmanin johdolla. Kuuden arkeologin ja alan opiskelijoiden työryhmä tuli Lappeenrantaan maanantaina.

– Tänään Huhtiniemessä tehdään vain mittaushommia. Kaivinkone kuskeineen tulee tiistaiaamuna, ja silloin ruvetaan kaivamaan, Wessman kertoi eilen.

Kaivausalue sijoittuu Huhtiniemen leirintäalueelta vuonna 2006 löytyneen hautausmaan ympäristöön.

Kalmiston kokoa ryhdyttiin kartoittamaan Lappeenrannan kaupungin toimeksiannosta viime syksynä maatutkauksella. Siinä vuonna 2006 löydetty kalmisto näkyi yhtenäisenä alueena, ja sen lisäksi lähistöltä löytyi kolme aluetta, jossa maata on joskus käsitelty.

– Niitä nyt on tarkoitus kaivaa. Ensin otetaan kaivinkoneella, ja sitten lapiolla ja lastalla, ettei vahingoiteta vainajia, Wessman kertoi.

Hänen mukaansa maatutkauksen osoittamissa kohteissa on voitu myllätä maata monesta syystä.

– Jos vainajia tai luita löytyy, kaivaus loppuu siihen.

Wessmanin mukaan mahdollisten uusien vainajalöydösten aiheuttamat lisätutkimukset harkitaan erikseen.

– Meidän tehtävänämme on vain selvittää, miten laajalle hautausmaa ulottuu.

Tätä tietoa tarvitaan, koska hautausmaa halutaan suojella uudisrakentamiselta. Sitä tuo Huhtiniemen leirintäalueelle suunniteltu kylpylä hotelleineen ja muine oheistiloineen.

Kaivaukset kustantaa Lappeenrannan kaupunki. Wessmanin mukaan kaivauksissa saadaan tarvittava tieto suunnitellusti perjantaihin mennessä. Hän ei usko, että hautausmaan tutkimus pitkittäisi Huhtiniemen rakennushankkeiden valmistelua.

 

Huhtiniemen edelliset kaivaukset vuosina 2006–07 aiheuttivat valtakunnallisen kohun. Silloin kaivauksissa etsittiin todisteita huhuille, joiden mukaan alueelle olisi vuonna 1944 haudattu teloitettuja suomalaisia sotilaskarkureita.

Lokakuuhun 2007 jatkuneissa kaivauksissa ei löytynyt mitään havaintoa vuoden 1944 vainajista.

Sen sijaan syksyllä 2006 leirintäalueen huoltorakennuksen vierestä löytyi venäläisten sotilaiden hautausmaa 1800-luvulta. Sieltä nostettiin tutkittaviksi toistakymmentä luurankoa.

Kun vainajien alkuperä paljastui luiden ja esinelöytöjen tutkimuksissa, kalmisto jätettiin siltä erää rauhaan. Nyt meneillään olevan kartoituksen jälkeen se suojellaan muinaisjäännöksenä muinaismuistolain nojalla.

MIKA STRANDÉN

Arkeologi Anna Wessman tuli työryhmän kanssa maanantaina Huhtiniemeen perjantaihin kestävälle työmaalle.

Kaivauskohteet ovat löydetyn kalmiston lähellä, kaksi sen eteläpuolella, yksi koillispuolella.

Leena Sallinen