EstaritPäivän estarit

Juha Kapiainen kirjoitti (ES 8.2.), että perussuomalaiset ovat vaatineet puoluetukea laskettavaksi, mutta eivät hallituksessa pitäneet kiinni vaatimuksestaan.

Totuus on, että nykyhallitus on laskenut puoluetukea seitsemän prosenttia. Lisäksi perussuomalaiset estivät ylimääräisen puoluetuen tulevia maakuntavaaleja varten.

Demarit ovat vallassa ollessaan olleet ahkeria puoluetuen korottajia ja siksi tuki on noussut niin suureksi, puhumattakaan puolueiden nuorisojärjestöille jaettavista tuista. Seinät on leveät ja katto korkealla demareilla.

Hallitus on myös laskenut ministerien palkkoja seitsemän prosenttia. Samalla vähennettiin ministerien määrää.

Nykyhallitus on vapauttanut 300 000 pienituloista suomalaista Yle-verosta, heiltä ei peritä mitään. Pienituloisten päivähoitomaksuja on laskettu, pienituloisimmilta ei peritä maksua ollenkaan. Takuueläke nousee. Noin 5 000 yli 60-vuotiasta pitkäaikaistyötöntä pääsee tänä vuonna varhennetulle eläkkeelle perussuomalaisten oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin aloitteesta.

Kauppojen uudet aukioloajat ovat lisänneet selvästi työllisyyttä, ja monet liikkeet tekevät nyt parempaa tulosta. Pikkuhiljaa hallituksen toimenpiteet purevat ja hyvinvointimme elpyy.

Vielä on korjattavaakin. Vanhustenhoitoa ei saa jättää kotihoidon varaan. Todella huonokuntoiset ikäihmiset saavat kärsiä yksinäisinä kotonaan ilman huolenpitoa. Perussuomalaiset eivät ole ajaneet vanhusten laitospalvelua alas. On huolehdittava, että vanhusten määrän kasvaessa kaikille on tarjolla riittävä ja oikeanlainen hoiva. Kuntapäättäjien vastuulla on huolehtia siitä, että huonokuntoiset vanhukset pääsevät ympärivuorokautiseen hoitoon.

Vanhuspalvelulaki tehtiin sitä varten, että sitä noudatetaan, liian paljon joudumme kuulemaan sitä, että lakia rikotaan.

Päättäjien on tässä asiassa otettava järki käteen, ihmisiä ei voi unohtaa neljän seinän sisään. Se ei ole hoivaa, eikä turvallista vanhuutta tukevaa.

Uusille kuntapäättäjille tässä on yksi tärkeä asia hoidettavaksi; kuinka turvaamme huonokuntoisten vanhusten hoivan ja turvallisen vanhuuden?

Marja-Leena Leppänen, puheenjohtaja, Perussuomalaiset naiset ry

Palataan vielä kerran Etelä-Karjalan Urheilugaalaan. Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry:n (EKLU) puheenjohtaja Routti ja aluejohtaja Rinkinen kertoivat (ES 9.2.), kuinka palkitsemisista päätetään. Kiitos heille asian valottamisesta, näinhän se varmasti menee.

Maakuntamme alueella järjestettiin 68. Jukolan viestikilpailu Lappee-Jukola, joka oli maailman suurin viestisuunnistuskilpailu. Sen järjestettäväksi saaminen oli sinänsä melkoinen saavutus. Lappeen Riento vastasi järjestelyistä ja siellä kohtasivat maailman huippusuunnistajat ja lajista kiinnostuneet kuntourheilijat eri puolilta maailmaa. Tämän lisäksi järjestelyihin osallistui 2 000 talkoolaisen kilpailukoneisto yhteistyökumppaneineen. Tämä on osoitus siitä, mitä saadaan aikaan hyvällä talkoohengellä.

EKLUn Urheilugaalatilaisuudesta oli koko sivun juttu Etelä-Saimaassa. Jos gaalassa kiitellään Lappee-Jukolan viestiä ja sen järjestäjiä, mutta asiaa ei voida mitenkään mainita lehdessä, ei lehdestä urheiluasioita seuraava suuri yleisö voi tietää siitä mitään.

Lappee-Jukolaahan oli usealla mittarilla mitattuna pidetty sykähdyttävänä urheilutapahtumana, kuten Routin ja Rinkisen lehtikirjoitus antoi ymmärtää.

Aiheuttaa kyllä ihmettelyä, miksi Jukolan viesti ja sen järjestäjä jätettiin palkitsematta tai huomioimatta julkisesti mitenkään.

Vaikuttaakin siltä, että perustelut eivät olleet urheilulliset, vaan muunlaiset asiat. Lappee-Jukolan julkisempi huomioiminen ei olisi ollut keltään pois, vaan yksi upea urheilutapahtuma lisää palkittujen listalla. Tämä jätti muuten hyvää tarkoittavaan juhlaan ikävän sivumaun.

Osmo Mikonsaari, Lappeenranta

Tällä palstalla kirjoitettiin 15.2. lasten hankkimisen tärkeydestä, suorastaan velvollisuudesta siihen, ”jos ei ala kuulua”.

Pekka Kekäläisen teksti ”Lapset tuovat elämän” kiteytti tahattoman ironisesti melkein kaikki ne asiat, jotka nimenomaan saavat ihmisten ”välit huononemaan” suomalaisessa kulttuurissa.

”Tarjotkaa apuanne ja tyrkyttäkää itseänne lastenhoitoavuksi”, kuuluu neuvo. Liiallinen isännöinti, elämäntaitoheruttaminen ja ”hyvät neuvot” muuttuvat nopeasti asiattomiksi ja häiriköiviksi, jos kyseessä on moraalisesti äärimmäisen raskauttava asia, kuten synnyttäminen ja vastuu uudesta elämästä.

Päätyminen lapsen tekemiseen koska isoisä, vanhemmat tai ”kiinnostuneet” vaativat, on moraalitonta ja vaarallista kaikkien kannalta. Nykyisin 40 prosenttia suomalaisista avioliitoista päätyy eroon, eikä lisääntyvä sähläily ”sukulaisten” toimesta aina toimi toivotulla tavalla.

Ajatus lapsen tekemisestä palkkion innoittamana (”jos vaikka muutama tuhatta euroa”) kuulostaa pahalta.

Koko lapsikeskustelu sisältää aina saman epäilyttävän kaiun, jossa tarkoituksena tuntuu pohjimmiltaan olevan selvittää, ”kuuluthan meidän kanssamme samaan heimoon ja olethan yhtä onnellinen ja aurinkoinen kuin me; jos et ole, niin kyllä pitäisi olla”.

Kirjoittajan elämän ovat lapset epäilemättä täyttäneet ilolla, mikä on hienoa, jos kaikki ovat iloisia. Sitä iloa ei tule muuttaa dogmiksi, vaan maailmaa voi silloin syleillä aurinkoisella ilollaan esimerkiksi laittamalla päähän hauskan lippalakin ja lähtemällä torille.

Tosiasiassa kirjoituksen ajatus lasten merkityksestä toteutuu suuressa osassa maailmaa, jossa ei olla yhtä urakeskeisiä ja individualistisia kuin Suomessa.

Maahan tulleista turvapaikanhakijoista esimerkiksi valtaosa tulee kulttuureista, joissa perhe on aivan kaikki kaikessa, eikä Lähi-idässä tai Afrikassa edes ymmärretä lapsettomuuden käsitettä. Heistä tietty osa, ehkä hyvin pienikin, tulee olemaan myös pysyvä osa peräänkuulutettua ”Suomen kansan historian kirjaa”, josta kirjoittaja on huolissaan, joten eikö ole hyvä että he esimerkillään myös näyttävät komeille suomalaisille nuorille, miten lapsia tehdään.

Tietysti on mahdollista, että silloinkin järkevä kantasuomalainen ihminen tekee omat päätöksensä omien vakaumustensa, älynsä ja tunteidensa mukaisesti eikä kuuntele innokkaiden neuvoja, jos neuvo on huono.

Juho Malanin, Lappeenranta
Lähetä Lähetä
Sähköposti lähetetty!

Lähetä Estari

Näppäile tunnus ES KUUMAT ja sitten viestisi, loppuun nimesi tai nimimerkkisi, ja lähetä numeroon 13355.Palvelu toimii Elisan, Soneran, Saunalahden, Telian ja DNA:n liittymissä. Yhden viestin hinta on 1,10 euroa. Viesti ei saa olla yli 200 merkkiä pitkä.
Toimitus valitsee julkaistavat viestit.

Luetuimmat mielipidekirjoitukset

Luetuimmat kolumnit

Luetuimmat pääkirjoitukset

Uusimmat uutiset