Hietamies aikoo selvitä linnalta (13.10.2004)

1.6.2007 0:18 | Päivitetty: 27.12.2007 13:09

ANTTI MUNNUKKA

KIRJAILIJA Heikki Hietamies raaputteli tiistaina kotipihaansa Helsingissä ja odotteli uutuuskirjansa mahdollisesti herättämiä kommentteja.
– Se tietysti pitää muistaa, että 80 prosenttia tekstistä on fiktiota ja 20 prosenttia totta.
Hän myöntää että Sotatuomarin työstäminen oli tavallista kovempi urakka. Käsiteltiin asioita, jotka ovat sentään tapahtuneet miesmuistin kantaman päässä, jopa aikana. Kirjassa mainittuja henkilöitä on elossa. Yksi tunnettu henkilö teki aikoinaan itsemurhan, josta ei silloin puhuttu.
– Otava välillä käytti tuomarilla näitä papereita. Kyllä minä aion tässä linnalta selvitä; romaanihan tää vaan on, sanoo Hietamies.
– Väittäisin, että puolet kaupunkilaisista uskoo näihin teloituksiin, puolet ei, arvelee Hietamies.
Vaikka väitetään, ettei kirjallisia dokumentteja ole, Hietamies on sellaisen löytänyt. Lappeenrannan varuskunnan historiassa, sivulla 442 kerrotaan yksiselitteisesti, että sotilaspiirin esikunnassa säilytettiin vangittuja karkureita ja että heitä myös ammuttiin ja haudattiin Huhtiniemeen.
– Eivät nämä jutut ihan Hietamiehen ja Meurosen keksimiä ole, Hietamies sanoo.
Päätoimittaja Martti Meuronen käsitteli asiaa 1980-luvun lopulla Lappeenrantalaisessa.
– Meurosen kanssa puhuttiin siitäkin, kun Etelä-Saimaassa oli Toivo Tapanaisen nekrologi. Siinä oli mainittu, että Tapanainen oli sotatuomarina vain vuoteen 1942, kertoo Hietamies.
Kuitenkin, on ehdottoman varmaa, että Tapanainen oli tuomarina myös kesällä 1944, kävi Imatralla hakemassa toimintaohjeet Mannerheimin lähettämiltä kenraaleilta.
– Siitä kokouksesta on tarkat tiedot, vakuutta Hietamies.
Jopa niin tarkat, että niillä pystytään kumoamaan tieto, jonka mukaan itse Mannerheim olisi ollut paikalla.
Tällainen huhu leijui pitkään Huhtiniemen teloitusten yllä.