Ainoa keino avata haudat (28.11.1999)

1.6.2007 0:12 | Päivitetty: 27.12.2007 13:07

ANTTI O. ARPONEN

KESKUSTELU kesän 1944 Huhtiniemen mysteeristä ei lopu ennen kuin jotain konkreettista joskus tehdään. Lappeenrannan seudulla on sodan päättymisestä lähtien liikkunut huhu, että Huhtiniemessä teloitettiin viimeisenä sotakesänä satoja suomalaisia rintamakarkureita.
Väite jakaa mielipiteet kahtia. Toiset väittävät huhujen olevan pelkkää potaskaa. Monet uskovat asian olevan totta.
Tosiasia on se, että Sota-arkistossa ei ole Huhtiniemen mysteeriin liittyviä asiakirjoja, tai ainakaan niitä ei anneta tutkijoiden käyttöön. Yksi huhu väittää, että ne olisivat siellä, mutta ne olisi julistettu vuoteen 2004 salaisiksi.
Akateemikko Paavo Haavikko kirjoittaa: "On tapana uskoa tai uskotella, että kaikki mitä on tapahtunut on kirjattu paperille eli mitään muuta kuin mitä on kirjattu ei siis ole tapahtunut."
Tosiasia on myös se, että Viipurin menettäneestä 20. Prikaatista jäi satoja miehiä kateisiin. Kadonneiden omaisille ilmoitettiin, että ruumista ei voida toimittaa kotiseurakunnan multiin, koska ruumis on jäänyt sotatoimialueelle.
Tosiasia on myös se, että kesällä 1971 Huhtiniemen leirintäalueen rakentamista aloitettaessa löytyi yksitoista ruumista. Ne vietiin hautausmaahan ja Huhtiniemen hauta peitettiin. Asiaan ei palattu ennen 1990-lukua.

KOTISEUTUHISTORIOITSIJA Keijo Koistinen tutki ruumiit kesällä 1971 ja hän on varma siitä, että löydetyt olivat viime sotien suomalaisia sotilaita.
Paljonko sotilaita Huhtiniemessä teloitettiin? Sitä ei tiedä kukaan. Ainoa tapa saada varmuus ja selvyys olisi tehdä kaivauksia nykyisellä leirintäalueella.
Jos yhtään luurankoa ei löydy, niin huhut voidaan lopettaa. Jos luurankoja rupeaa tulemaan vastaan, kaivetaan sitten kaikki ylös ja lasketaan.
Ihan näin yksinkertaista asian hoitaminen ei liene, mutta jotain olisi syytä joskus tehdä.