Palautuslento siirrettiin pois Helsinki-Vantaalta turvallisuusuhan takia — Yhdeksän afgaania palautettiin Lappeenrannasta keskiviikkona

7.9.2017 10:15 | Päivitetty: 7.9.2017 16:42
Kuva: Mira Hjerppe
Lukijan kuvaTsekkiläisen Smartwings-yhtiön kone laskeutui Lappeenrannan lentoasemalle puoli yhdentoista aikaan keskiviikkoiltana. Noin tuntia myöhemmin se nousi kohti Tbilisiä ja edelleen Kabulia.
Tsekkiläisen Smartwings-yhtiön kone laskeutui Lappeenrannan lentoasemalle puoli yhdentoista aikaan keskiviikkoiltana. Noin tuntia myöhemmin se nousi kohti Tbilisiä ja edelleen Kabulia.

Lappeenrannan lentoasemalta nousi ilmaan turvapaikanhakijoiden palautuslento keskiviikkoiltana. Georgian Tbilisin kautta Kabuliin Afganistaniin lentänyt kone kuljetti mukanaan yhdeksän kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä.

Komisario Liisa Lintuluoto Helsingin ulkomaalaispoliisista kertoo, että lento lähti poikkeuksellisesti Lappeenrannan lentoasemalta viime aikojen pakkopalautuksia vastustaneiden mielenosoitusten takia. Normaalisti palautuslennot ovat lähteneet Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

— Tässä tapauksessa yritettiin vähentää konfliktitilannetta lentoasemalla. Täytyy etsiä uusia toimintamalleja, ettei muu lentoliikenne häiriinny tai matkustajien turvallisuus vaarannu tai tule henkilövahinkoja.

Lintuluoto ei ota kantaa siihen, lennetäänkö palautuslentoja jatkossakin pienemmiltä maakuntakentiltä Helsinki-Vantaan sijaan.

— Katsotaan tilannetta sitten jatkossa. Voi olla, että lennetään Helsinki-Vantaalta. En kommentoi, onko Lappeenrannasta lentoja jatkossa.

Lennolla olleet yhdeksän ihmistä tuotiin Lappeenrantaan vastaanottokeskuksista eri puolilta Suomea.

Lintuluoto sanoo, että palautus meni rauhallisesti.

— Luovutus tapahtui tänä aamuna. Kaikki meni rauhallisesti lennolla. Palautus tehtiin hyvässä yhteistyössä afgaaniviranomaisten kanssa.

Lappeenrannan lentoasemalla oli keskiviikkoiltana useita poliisipartioita turvaamassa palautusta. Lintuluoto ei kerro operaatiosta tarkemmin. Sen hän myöntää, että viime aikojen mielenosoitukset ovat lisänneet turvajärjestelyitä.

— Järjestelyjä en kommentoi tarkemmin. Tietenkin poliisi on varautunut tällaiseen, koska on ollut vaikeuksia mielenosoittajien kanssa. Meidän täytyy varautua siihen, että turvataan lähteminen ja poliisin toiminta.

Lennolla oli Lintuluodon sanojen mukaan ”riittävästi” poliiseja.

Juttua muokattu 7.9. kello 11.56. Muutettu otsikon aikamuotoa.

Jutun kommenttiosio suljettu asiattomien viestien takia.

Juhana Nyman