Toivonkadun lehmukset piti hoitoleikata, tulos olikin jotain ihan muuta — "Pituus meni suunnilleen oikein, mikään muu ei sitten oikein mennytkään"

24.8.2017 11:47 | Päivitetty: 24.8.2017 16:29
Lukijan kuvaToivonkadun lehmukset. Pituus meni suunnilleen oikein,  mutta mikään muu ei sitten mennytkään, toteaa isännöitsijä Timo Lehtonen.
Toivonkadun lehmukset. Pituus meni suunnilleen oikein, mutta mikään muu ei sitten mennytkään, toteaa isännöitsijä Timo Lehtonen.

Aina ei mene niinkuin Strömsössä.
Lappeenrannan Toivonkadulla ryhdyttiin hoitoleikkaamaan seitsemää lehmusta keskiviikkona iltapäivällä.
— Tarkoituksena oli karsia niiden oksia. Urakoitsija kuitenkin ymmärsi toimeksiannon väärin, toteaa Timo Lehtonen isännöintitoimisto Istosta.

Leveiksi kasvaneita lehmuksia oli tarkoituksena karsia ja lyhentää, jotta tien varrella oleviin kerrostaloasuntoihin tulisi valoa ja näkyvyyttä. Näkösuoja tielle päin oli kuitenkin tarkoitus jättä.
— Pituus meni suunnilleen oikein. Noilta kohdilta puut oli tarkoituskin katkaista. Mutta mikään muu ei sitten oikein mennytkään, Lehtonen sanoo.

Isännöintitoimisto aikoo tehdä, mitä tehtävissä on: katkaista lehmukset ja istuttaa niiden tilalle uudet puut.
Samaa suosittaa kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.
— Kannattaa hakea puille kaatolupa. Siihen kuuluu myös istutusvelvoite.

Tilalle pylväshaapoja

Onni onnettomuudessa: Tolonen suosittaa samalla puulajin vaihtamista. Kadun varrella olevat lehmukset on aikoinaan istutettu liian lähelle kerrostaloja.
— Esimerkiksi pylväshaapa olisi kapeampi, ja tälle paikalle sopivampi puulaji. Se ei kasvaessaan varjostaisi parvekkeita eikä asuntoja.

Isännöintitoimisto aikoo istuttaa tien viereen seitsemän pylväshaapaa, saman verran kuin siitä lehmuksia hoitoleikattiin. Ne istutetaan hieman lehmusten viereen.
— Täytyy vielä tarkistaa pylväshaapojen istutusajat, voidaanko ne istuttaa vielä tämän syksyn aikana vai odotellaanko kevääseen, Lehtonen kertoo.
Ihan pikkuisia taimia puiden tilalle ei kuitenkaan tule istuttaa, vaan noin kolmemetrisiä.
Samassa yhteydessä pylväshaapoja istutetaan myös parkkipaikalle autopaikkojen väliin.


Yrjönkadulla meni niinkuin pitikin

Hoitoleikkaamisen yhteydessä urakoitsija kaatoi Yrjönkadulta pihlajan. Sen kaataminen meni niin kuin oli tarkoituskin.
— Se oli lähes pystyyn kuollut, ja siinä oli katkeamassa olevia oksia. Istutamme sen tilalle todennäköisesti uuden pihlajan, Lehtonen sanoo.

Piia Kaskinen