Laatokan portin viereiset hotellirakennukset menivät kaupaksi — hinta putosi 1,8 miljoonasta 18 000:een euroon

17.8.2017 20:15 | Päivitetty: 21.8.2017 9:54
Kuva: Anssi Kemppinen
Laatokan portin hotellirakennustyömaa on seissyt keskeneräisenä vuosikausia. Arkistokuva heinäkuulta 2013.
Laatokan portin hotellirakennustyömaa on seissyt keskeneräisenä vuosikausia. Arkistokuva heinäkuulta 2013.

Kuutostien varrella Parikkalassa sijaitsevan Laatokan portin vieressä olevat Karelia Hotel Group Oy:n keskeneräiset hotellirakennukset ovat vaihtaneet omistajaa. Pitkään myynnissä olleen matkailuyrityksen kauppahinta jäi Etelä-Karjalan ulosottoviraston huutokaupassa 18 000 euroon.

Kaikkiaan kuusi kiinnostunutta jätti kohteesta tarjouksen. Eniten oli valmis maksamaan Veli-Pekka Torvinen Helsingistä.

Uusi omistaja ei ole avaamassa yrityksen ovia lähiaikoina. Hänen mukaansa hotellirakennusten toimintaideaa ei ole toistaiseksi lyöty lukkoon.

— Tällä hetkellä Laatokan portti -projekti on avoinna tulevaisuuden suhteen. Odotamme tietoja Parikkalan raja-aseman aukeamisesta ja teemme suunnitelmat sen mukaan, Torvinen toteaa.

Hintapyyntö oli aluksi 1,8 miljoonaa

Hotelli-ravintola Laatokan portin tontilla olevat keskeneräiset rakennukset ja runsaan hehtaarin suuruisen alueen vuokraoikeus päätyivät Etelä-Karjalan ulosottoviraston huutokaupattavaksi kesäkuun alussa. Alueen aikaisempi omistaja oli Kiinteistöosakeyhtiö Tynkkylänjoen kartano, joka oli vuokrannut tontin taustayhtiölleen Karelia Hotel Groupille.

28 huoneistoa käsittävä kokonaisuus päätyi myyntiin kesällä 2014, jolloin sen hintapyyntö oli 1,8 miljoonaa euroa. Toukokuuhun 2016 mennessä hintapyyntö oli laskenut 685 000 euroon.

Laatokan portti rakennettiin 1950-luvulla Joukion rajavartioasemaksi, joka lakkautettiin vuonna 1992. Lentokapteeni Matti Kosonen osti raja-aseman vuonna 1997 ja remontoi sen lomakeskukseksi.

Vuonna 2010 matkailuyritys päätyi kasino-miljonäärin tunnetun liikemiehen Pekka Salmen omistukseen. Salmi aloitti venäläisen investoijan kanssa kolmen uuden kaksikerroksisen lomatalon rakentamisen, mutta venäläinen kumppani erosi hankkeesta, ja rakentaminen keskeytyi rahoitusongelmiin vuonna 2013.

Pekka Salmen kuoleman jälkeen omaiset laittoivat keskeneräisen hotellikokonaisuuden myyntiin.

Rajanylityspaikka ei avaudu lähiaikoina

Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen pitää syntyneitä kauppoja tervetulleena asiana. Kuutostien varrella on paljon hiljenneitä matkailukohteita, joihin kaivattaisiin elämää.

— Tilanne on kuitenkin haasteellinen, sillä Parikkalan rajanylityspaikka ei toteudu ihan tässä ja nyt. Se näyttää olevan sidoksissa paljon suurempiin ja merkityksellisempiin asioihin.


Uutista muokattu perjantaina 18.8. kello 15.00 Korjattu uuden omistajan kotipaikkatieto ja lisätty Karelia Hotel Group Oy keskeneräisten hotellirakennusten yhteyteen.

Uutista muokattu maanantaina 21.8. kello 9.54. Korjattu otsikkoa.

Piia KaskinenAnne Kokkonen