Lappeenranta kuviksi -näyttely avautuu lauantaina Linnoituksessa – katso näyttelyn satoa!

11.8.2017 9:31
Kuva: Kai Skyttä
Taiteilija Tiinalotta Särmölä on viime aikoina kiinnostunut käyttämään töissään rautalankaa. Tänä kesänä synsyi ihmishahmo Rautainen villimies.
Taiteilija Tiinalotta Särmölä on viime aikoina kiinnostunut käyttämään töissään rautalankaa. Tänä kesänä synsyi ihmishahmo Rautainen villimies.
Eija Sokkasen maalauksesta näkyy, miltä Lappeenrannan kaupungintalon edustatori alun perin näytti suihkulähteineen. Pian vesi rupesi kuitenkin valumaan alas parkkihalliin.
Vesa Suuronen on kuvannut vappuhulinaa Linnoituksen valleilla.
Vasemmalla Raili Tapanainen on maalannut Rakuunamäen pumppaamon ja Pusupuiston kioskin. Irja Teräväisen emalitöissä näkyy Linnoituksen ortodoksikirkko ja autiotalo Kimpisenkadulla, joka on nyt jo purettu.
Näyttelyn nuorimpia taiteilijoita ovat Enna Väänänen (ylin), Saara Hytönen (kesk) ja Inari Hytönen (alin).
Teuvo Onaskjärin maalauksessa on kuvattu näkymä Pikisaareen.

Lappeenrantalainen taiteilija Tiinalotta Särmölä väänteli kesän aikana rullatolkulla rautalankaa. Lopputuloksena oli teos Rautainen villimies, joka on nyt esillä Lappeenrannan kuvataidekoulun galleriassa Linnoituksessa.

Valo siivilöityy rautalankojen välistä villimiehen kehon läpi.

— Villimieshän on sellainen hieman mystinen hahmo, Särmölä naurahtaa.

Rautainen villimies on yksi töistä, jotka osallistuivat Lappeenrannan taideyhdistyksen järjestämään Lappeenranta kuviksi -tapahtumaan. Tarkoituksena oli innostaa ihmisiä tekemään Lappeenranta-aiheisia töitä vapaavalintaisella tekniikalla. Raati valitsi näyttelyyn 28 kuvaa 20 taiteilijalta.

Monet tekijöistä ovat tuttuja Lappeenrannan taidepiireistä. Taideyhdistyksen puheenjohtaja Martti Lahikainen myöntää, että tavalliset kaupunkilaiset eivät lähteneet sankoin joukoin tarjoamaan kuviaan näyttelyyn.

— Rima tuoda kuvia raadin eteen oli ilmeisesti aika kova. Uskon silti, että tapahtuma innosti ihmisiä tekemään ja ottamaan kuvia.

Näyttelyssä on edustettuina useita tekniikoita, kuten emalitöitä, yksi puutyö, lasten piirustuksia, öljyvärimaalauksia ja valokuvia. Kuvissa näkyy niin nykyistä kuin jo kadonnuttakin Lappeenrantaa.

Näyttelyn avajaiset la 12. 8. klo 11 Lappeenrannan kuvataidekoululla, jossa lisäksi klo 11—14 Miun Lappeenranta -maalaustyöpaja. Tapahtuma on osa Linnoituksen vanhankaupungin päiviä, joista lisätietoa menosivuilla.

Riina Nokso-Koivisto