Poliisiauto kevensi kuskien kaasujalkaa koulujen liepeillä — Poliisin tehovalvonta kutistui työvoimapulan vuoksi

10.8.2017 16:44
Kuva: Juhana Nyman
Vanhempi konstaapeli Timo Kurki.
Vanhempi konstaapeli Timo Kurki.

Numerot välähtelevät poliisiauton pienessä digitaalinäytössä. Numerot vaihtelevat noin 25 ja 35 välillä sitä mukaa, kun autoja tulee vastaan. Lukemat eivät aiheuta toimenpiteitä. Autoilijat ajavat maltillisesti Pontuksen koulun ohitse.

— Ihmiset näkevät ison poliisimaijan pitkän matkan päähän ja ajavat rauhallisesti, bussipysäkille parkkeeratussa poliisiautossa istuva vanhempi konstaapeli Ville Hentunen sanoo.

Kello lähestyy aamuyhdeksää ja lappeenrantalaisen Pontuksen koulun koulun luona käy kuhina, kun lapset aloittavat kouluvuottaan. Vanhempi konstaapeli Timo Kurki seisoo auton ulkopuolella ja tarinoi ohikulkijoiden ja pienten koululaisten kanssa.


”Emme ole täällä jakamassa sakkoja”

Käynnissä on poliisin koulujen alkuun ajoittuva liikenteen tehovalvonta. Tosin tehovalvonta on ainakin Etelä-Karjalassa liioittelua, sillä Lappeenrannassa valvontaa suorittaa yksi partio, Imatralla kaksi. Resurssipula näkyy karulla tavalla.

Kurkea tilanne harmittaa, sillä poliisin näkyvä rooli tieliikenteessä olisi hänen mukaansa paras keino hillitä liikenteessä tapahtuvia törttöilyitä.

— Kun näymme täällä, ihmiset nostavat kaasujalkaa. Näkyvä tieliikennevalvonta on paras vaihtoehto. Sillä ennaltaehkäistäisiin paljon vahinkoja.

Yhtään sakkoa eivät Hentunen ja Kurki ole ensimmäisen tunnin aikana jakaneet. Se tyydyttää mieltä.

Kuva: Juhana Nyman
vanhempi konstaapeli Kurki.
vanhempi konstaapeli Kurki.

— Emme ole täällä jakamassa enempää sakkoja vaan turvaamassa liikennettä.

Pontuksen koulun edustalla tarkkuutta vaaditaan erityisesti sekä autoilijalta että koululaisilta. Vasta valmistuneen koulun liikennejärjestelyt ovat vielä osittain kesken ja asvalttia tekemättä.

— Riskien määrä kasvaa, kun tiellä on työkoneita. Kuljettajien on todella vaikea nähdä pieniä koululaisia, jotka jäävät helposti katveeseen, Kurki sanoo.


Valvonta päättyy, vauhti kasvaa

Noin kello 9.05 ohi suhahtaa vaalea henkilöauto. Hentunen ilmoittaa asiasta Kurjelle.

— Paljonko se ajoi?

— Aika paljon.

Poliisit hyppäävät autoonsa ja kaasuttavat perään.

Poliisien maija katoaa horisonttiin. Vain hetkeä myöhemmin samasta suunnasta ajaa linja-auto. Silmämääräisesti vauhti on turhan kova alueelle, jossa nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa.


Ei ainoatakaan sakkoa ylinopeudesta

Poliisi partioi torstaina koulujen lähettyvillä aamulla ja iltapäivällä. Sakkoja ratsioissa ei jaettu kuin yksi. Imatralla paikalle ajoi katsastamaton auto, joka herätti poliisin mielenkiinnon. Ylinopeudesta ei jäänyt kiinni kukaan-

Poliisi jatkaa tehovalvontaa mahdollisuuksien mukaan vielä perjantaina ja alkuviikosta.

Juhana Nyman