Parikkalan patsaspuiston keräyslippaat murrettiin yöllä – Jättikö varas sormenjälkiä rikospaikalle unohtuneeseen työkaluun?

31.7.2017 13:52
Kuva: Atte Paju / Kimmo Heikkilä
Parikkalan patsaspuiston keräyslippaat rikottiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.
Parikkalan patsaspuiston keräyslippaat rikottiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Parikkalan patsaspuiston kaksi keräyslipasta murrettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Puistopehtoori Kimmo Heikkilä kertoo, että puiston sisäänkäynnin yhteydessä oleva ja puistossa sisällä oleva keräyslipas oli hajotettu ja niiden sisällä olleet rahat oli viety.

— Niistä on pieni summa saatu rahaa. Maksimissaan sata euroa. Se menestys ei ole se suurin asia, vaan se, että maksumahdollisuus on nyt poissa käytöstä ainakin yöaikaan. Lähinnä ketuttaa, kun tehdään ilkivaltaa tällaiseen kohteeseen.

Taitelija Veijo Rönkkösen töitä esittelevään patsaspuistoon ei ole virallista pääsymaksua, mutta maksua toivotaan rahalippaisiin. 2–5 euron maksun voi suorittaa myös tekstiviestillä.

— Maksamista ei ole mitenkään kontrolloitu. Jokainen voi oman tunnon mukaan maksaa. Pääsymaksutulot ovat tärkeässä roolissa puiston hoidon kannalta.

Heikkilä kertoo, että keräyslippaat oli murrettu hajalle meistiä ja rautakankea käyttäen. Toisesta oli lyöty saranat hajalle. Toinen oli väännetty auki.

— Avattava luukku oli väkivalloin väännetty auki. Se on aika paksua tavaraa. Voimaa on saanut käyttää aika tavalla.

Murron yhteydessä keräyslippaat rikkuivat käyttökelvottomiksi. Toisen päällä ollut Veijo Rönkkösen patsaasta tehty kopio hajosi.

— Luultavasti niitä ei pystytä korjaamaan. Täytyy keksiä jokin uusi ratkaisu. Se on meille suurempi häviö taloudellisesti kuin viety summa. Onneksi ei mennyt Rönkkösen teoksia.

Tekijästä tai tekijöistä ei ole tässä vaiheessa tietoa. Asiasta on tehty rikosilmoitus poliisille. Yksi tapauksen selvittämisessä avittava tekijä voisi olla meisti, joka jäi rikospaikalle.

— Sen verran amatöörejä ovat olleet, että jättivät meistin rikospaikalle. Poliisilta jo kyselimmekin, että tulevatko ottamaan sormenjälkiä.

Kuva: Atte Paju / Kimmo Heikkilä
Löytyykö tästä meististä sormenjälkiä, jotka voisivat ratkaista rikoksen?
Löytyykö tästä meististä sormenjälkiä, jotka voisivat ratkaista rikoksen?
Juhana Nyman