Suomalaishinaaja jälleen vaikeuksissa Saimaan kanavassa — tällä kertaa matka sai jatkua takaa-ajon jälkeen

13.7.2017 19:45 | Päivitetty: 13.7.2017 20:15
Kuva: Sari Tauru
Hinaaja pääsi jatkamaan matkaansa Suomeen. Kuva otettu Kotkassa torstaina.
Hinaaja pääsi jatkamaan matkaansa Suomeen. Kuva otettu Kotkassa torstaina.

Venäjän viranomaiset pysäyttivät suomalaisen hinaajan Viipurinlahdella alkuviikosta. Suomalainen huvialus oli ohittanut Venäjän puolen rajatarkastusaseman Saimaan kanavassa pysähtymättä.

Venäjän rajavartiopalvelun vene lähti ajamaan suomalaisalusta takaa. Viipurin tullin mukaan alus ja neljä suomalaista otettiin kiinni Teikasaaren kohdalla Viipurinlahdella. Rajavartijat saattoivat suomalaiset takaisin Brusnitshnojen rajatarkastuspisteelle.

Majuri Juha Klemetti Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta kertoo, että suomalaiset ovat ilmeisesti ajaneet rajatarkastuspisteen ohi epähuomiossa. He eivät todennäköisesti tienneet miten rajanylitystilanteessa kuuluu toimia ja siten suomalaiset syyllistyivät tullialuerikkomukseen.

— He ovat joutuneet vastaamaan seuraamuksista. Heillä on kuitenkin ollut matkustusasiakirjat kunnossa, joten ainoa virhe oli, että he eivät pysähtyneet tarkastukseen.

Suomalaishinaaja oli venäläisviranomaisten mukaan matkalla Lappeenrannasta Haminaan. Hinaaja sai jatkaa matkaansa, ja torstaina hinaaja oli jo Kotkassa, jossa kyydissä olleet osallistuivat Meripäiville. Aluksessa matkanneet eivät halunneet kommentoida väärinkäsitykseksi kutsumaansa tilannetta sen enempää.

Kuva: Viipurin tulli
Suomalaishinaaja haettiin Viipurinlahdelta takaisin rajatarkastukseen Saimaan kanavassa.
Suomalaishinaaja haettiin Viipurinlahdelta takaisin rajatarkastukseen Saimaan kanavassa.

Toinen suomalainen hinaaja joutui vaikeuksiin Saimaan kanavassa heinäkuun alussa. Tornator 1:n kyydissä Viipuria kohti oli Suomen kansalainen, jolla ei ollut voimassaolevaa viisumia Venäjälle.

Heinäkuun alussa Venäjän viranomaiset ottivat kiinni viisumitta matkustaneen henkilön ja aluksen kapteenin. Muut aluksessa olleet vapautettiin. Lisäksi Tornator 1 otettiin Venäjän viranomaisten haltuun. Aluksen kapteeni vapautettiin muutama päivä myöhemmin.

Suomalaishinaajan vaikeuksista Saimaan kanavalla kertoi ensin Fontanka.

Juho Maijala