Auto törmäsi hiihtäjälupaukseen Haminassa — ”Jalka poikki, mutta hyvä ettei mennyt henki”

12.7.2017 16:32 | Päivitetty: 12.7.2017 17:06
Kuva: Juha Vesala
Katariina Longan harjoitteluun tulee pitkä tauko.
Katariina Longan harjoitteluun tulee pitkä tauko.

Vehkalahden Veikkojen ykköshiihtäjä Katariina Lonka on loukkaantunut vakavasti auto-onnettomuudessa Haminassa. Lonka oli tiistaina rullasuksilla harjoituslenkillä Lappeenrannantieltä Kannusjärvelle johtavalla tiellä, kun henkilöauto törmäsi häneen takaapäin.

Moninkertaisen nuorten SM-mitalistin vasemmasta jalasta katkesivat sekä sääri- että pohjeluut. Lisäksi hän kärsi muita lievempiä vammoja — lähinnä ruhjeita eri puolille kehoa.

22-vuotias Lonka leikattiin jo tiistaina Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Lääkärien mukaan leikkaus onnistui hyvin, ja alustava kuntoutumisennuste on 3—4 kuukautta.

— Jalka meni poikki, mutta onneksi ei mennyt henki. Paljon pahemminkin olisi voinut käydä, hiihtäjän isä Jari Lonka kertoi.

Jari Lonka oli tyttärensä mukana kohtalokkaalla harjoituslenkillä.

— Kata hiihti ehkä 30 metriä minua edellä. Auto ohitti ensin minut hyvinkin läheltä ja sitten näytti siltä, että se hivuttautui aina vain lähemmäs tien reunaa.

— Ehdin ajatella, että sehän ajaa tytön päälle.

Jari Longan mukaan autoa ajoi ”iäkkäämpi naishenkilö”.

— Jarruvalot eivät edes välähtäneet, ja auto jatkoi törmäyksen jälkeenkin matkaa. Pysäytin vastaan tulleen auton ja pyysin kuljettajaa lähtemään perään.

Törmännyt auto löytyi pian ojasta reilun sadan metrin päässä. Longan mukaan kuljettaja oli kertonut yrittäneensä kääntää autoa ja palata törmäyspaikalle.

Poliisi on tapahtuneesta vaitonainen.

— En nyt tässä vaiheessa voi vahvistaa mitään, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kai Virtanen sanoi.

Katariina Lonka on Kymenlaakson lupaavimpia nuoria hiihtäjiä. Hän on voittanut juniorisarjoissa kolme henkilökohtaista Suomen mestaruutta ja ison kasan muita mitaleja.

Viime talvena Lonka sijoittui Keuruun SM-hiihdoissa naisten 10 kilometrillä yhdeksänneksi, Ylitornion 30 kilometrillä kymmenenneksi ja Kontiolahden 15 kilometrin yhteislähtökisassa 13:nneksi. Tammikuussa hän voitti Äänekoskella 23-vuotiaiden 10 kilometrin SM-kultaa.

Korjattu klo 17.05 Longan viime talven SM-sijoituksia.

Jukka Lehtoranta