Rajavartioston tutkinnanjohtaja kommentoi rajarikkomuksesta epäiltyjen saksalaisten väitteitä: ”En näe syytä, että heitä olisi kohdeltu huonosti”

19.6.2017 17:29
Kuva: kai skyttä

Tutkinnanjohtaja Timo Häkkinen Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköstä pitää rajarikkomuksesta epäiltyjen saksalaisten väitteitä huonosta kohtelusta erikoisina. Saksalaiset ovat valitelleet viranomaisten tylyä ja asiatonta toimintaa kiinniotto- ja kuulustelutilanteessa viime viikolla.

Neljä saksalaismiestä ylitti laittomasti rajan viime viikon maanantaina Uukuniemellä. Poliisi otti heidät kiinni keskiviikkona Savonlinnassa paikallisen ravintolan terassilta. Miehet vietiin putkaan odottamaan Kaakkois-Suomen rajavartioston partiota, joka kuljetti miehet kuulusteltaviksi Imatralle.

Yhden saksalaisen Savonlinnassa asuva velipuoli Mikael Beck päivitteli miesten kohtelua MTV:lle. Hänen mukaansa kiinniotto ei ollut asiallinen.

– Kaverit laitettiin selliin kuin pahatkin rikolliset. He olivat aivan järkyttyneitä. Yritin itse soittaa poliisilaitokselle, mutta sieltä kieltäydyttiin viemästä asiaa eteenpäin. Veljeni seurueelle ei kerrottu heidän oikeuksistaan tai annettu mahdollisuutta soittaa asianajajalle.

Beck kertoo, että Imatralla kului useampi tunti. Vasta myöhään illalla seurueelle palautettiin matkapuhelimet ja luovutettiin kuulustelupöytäkirja. Beck sanoo MTV:lle, että pöytäkirja oli vain suomeksi, mutta kuulustelussa oli mukana tulkki.

Beckin mukaan miehet ovat ottaneet yhteyttä Saksan konsulaattiin ja aikovat tehdä rikosilmoituksen voimakeinojen liioittelusta.

Häkkinen ihmettelee saksalaismiehen avautumista tapauksesta.

— Ilmoituksen tylystä kohtelusta on tehnyt asiaan kuulumaton ihminen. Hän ei liity asiaan mitenkään, eikä ole asianomistajana, Häkkinen toteaa.

— Ihmisiä kohdellaan niin kuin viranomainen ihmisiä kohtelee. Taustalla ei ole väliä, se ei muuta viranomaisten suhtautumista. Tapaus tutkitaan asiakkaiden kanssa rakentavalla tavalla. En näe syytä, että heitä olisi kohdeltu huonosti tai olisi suunnattu ylimääräistä voimaa.

Häkkinen ei ole kuullut, että rikosilmoitusta tai kantelua asiasta olisi tehty.

— Asiasta saa tehdä kantelun tai rikosilmoituksen. Sittenhän asia tulisi kaikin puolin selvitettyä.

Juhana Nyman