Lahtelaisporukan velanperintä kääntyi väkivaltaiseksi Lappeenrannassa – Miehen nenä lyötiin vinoon, naista lyötiin ja potkittiin

19.6.2017 18:07
Kuva: kai skyttä
Lahtelaisnelikon velanperintämatka on siirtynyt syyteharkintaan. Arkistokuva.
Lahtelaisnelikon velanperintämatka on siirtynyt syyteharkintaan. Arkistokuva.

Kahta lahtelaista naista ja kahta lahtelaista miestä epäillään törkeästä ryöstöstä, kahdesta ryöstöstä ja ryöstön yrityksestä Lappeenrantaan suuntautuneen väkivaltaisen velanperintäreissun seurauksena. Nelihenkinen joukko oli lähtenyt huhtikuussa Lahdesta Lappeenrantaan perimään huumevelkoja 36-vuotiaalta lappeenrantalaismieheltä.

Rikoskomisario Ari Järveläinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että poliisi on lähtenyt esitutkinnassa siitä, että rikokset tehtiin yksissätuumin rikoskumppaneina. Velkoja joukko peri ensin velkaantuneelta mieheltä, sitten tälle velkaa olleilta lappeenrantalaisilta.

— Ensin he ovat menneet huumeita ostaneen miehen luokse velkoja perimään. Häneltä ei ole saatu tarpeeksi. Sitten on lähdetty perimään lappeenrantalaismiehelle velkaa olleita niin sanottuja alapokia tämän myötävaikutuksella.


Nenä vinoon nyrkillä, potkuja päähän

Poliisin esitutkinnan mukaan tapahtumien taustalla on se, että lappeenrantalainen 36-vuotias mies oli hankkinut marraskuussa 2016 lahtelaisnaiselta 100 grammaa amfetamiinia ja pari pienempää huume-erää. Mies oli myynyt hankkimiaan huumausaineita Lappeenrannassa.

Kuluvan vuoden huhtikuussa 23- ja 24-vuotiaat naiset ja 20- ja 39-vuotiaat miehet olivat lähteneet Lahdesta perimään lappeenrantalaismieheltä huumekaupoista syntyneitä velkoja. Lappeenrannassa nelikko pahoinpiteli miestä muun muassa nyrkillä lyömällä. Hänen asunnostaan anastettiin rahaa ja muuta omaisuutta.

Kun mieheltä saadut rahat eivät riittäneet, velkojat siirtyivät perimään saataviaan lappeenrantalaismiehen asiakkailta.

Ensin lahtelaiset siirtyivät 31-vuotiaan lappeenrantalaismiehen luokse. Häntä joukko pahoinpiteli ensin ulkona. Miestä lyötiin nyrkillä niin, että hän kertomansa mukaan putosi pyörän selästä. Hänen asunnollaan miestä lyötiin erilaisilla astaloilla. Mieheltä anastettiin muun muassa matkapuhelin.

Seuraavaan kohteeseen, nuoren lappeenrantalaispariskunnan asuntoon, joukko tunkeutui rikkomalla ulko-oven. Asunnossa he tuhosivat omaisuutta sitä ympäriinsä heitellen ja kaatoivat muun muassa television, joka meni rikki. Asunnosta joukko anasti rahapussin, jossa oli käteistä rahaa.

Samassa yhteydessä asunnossa vieraana ollutta miestä lyötiin nyrkillä kasvoihin. Toista asunnossa vieraana ollutta miestä lyötiin nenään niin, että se kääntyi vinoon. Yksi epäillyistä, 39-vuotias mies oli vääntänyt nenän takaisin suoraksi.

Nenään lyödyn miehen tyttöystävä siirtyi tässä vaiheessa naapurissa olevaan omaan asuntoonsa, johon jatkoivat myös lahtelaiset velanperijät. 18-vuotiasta naista pahoinpideltiin nyrkein ja potkittiin päähän tämän kaaduttua maahan. Tilanteessa naiselta katosi kaulakoru. Aiemmin nyrkistä nenäänsä saanut ja tähän asuntoon siirtynyt mies sai vielä osuman muovipullosta päähänsä. Velkoja myös potkivat häntä jalkoihin.

Tilanne rauhoittui lopulta paikalle melun takia hälytetyn poliisipartion saapumisen jälkeen.


Epäiltyjen joukossa jengiläinen

Poliisi vangitsi sekä 36-vuotiaan lappeenrantalaismiehen että velkoja perineen lahtelaisporukan touko–kesäkuussa.

Rikoskomisario Ari Järveläinen kertoo, että velanperintä selvisi muun rikostutkinnan yhteydessä. Tapausta alettiin tutkia vuoden 2016 marraskuussa tehdyn huumetakavarikon yhteydessä. Käräjäoikeus käsitteli marraskuussa samaan kokonaisuuteen liittyvää huumausainerikosta.

— Tämä on sellaista rikollisuutta, että siitä ei yleensä tulla kertomaan. Nämä selviävät muun tutkinnan yhteydesä. Tämä alkoi selvitä, kun lähdettiin selvittämään ketä huumausaine-erään liittyy. Tutkinnan aikana selvisivät nämä ryöstöt. Ilman törkeää huumausainerikosturkintaa tämä ei olisi tullut esiin.

Kaakkois-Suomen poliisi on saanut rikoskokonaisuuden esitutkinnan valmiiksi ja juttu siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan maanantaina. Lahtelaisnelikkoa epäillään törkeästä ryöstöstä, kahdesta ryöstöstä ja ryöstön yrityksestä. Huumekauppojen takia velkaantunutta 36-vuotiasta lappeenrantalaismiestä ja 24-vuotiasta lahtelaisnaista epäillään törkeästä huumausainerikoksesta.

Järveläinen kertoo, että epäillyt ovat poliisille entuudestaan tuttuja. 39-vuotias lahtelaismies kuuluu Bad Union -jengiin, joka on United Brotherhood -jengin alajärjestö.

Juhana Nyman