Vihreiden uusi puheenjohtaja on Touko Aalto Jyväskylästä — hän tahtoo kasvattaa vihreistä koko Suomen puolueen

17.6.2017 19:49 | Päivitetty: 17.6.2017 19:54
Kuva: AOP/Jarno Kuusinen
Vihreiden uusi puheenjohtaja on 33-vuotias Touko Aalto.
Vihreiden uusi puheenjohtaja on 33-vuotias Touko Aalto.

Vihreät valitsi lauantaina uudeksi puheenjohtajakseen jyväskyläläisen Touko Aallon, 33. Aiemmin hän toimi puolueen varapuheenjohtajana.

Aalto voitti viidennellä kierroksella Emma Karin. Aalto sai ratkaisevalla kierroksella 3 489 ääntä, Kari 2 111 ääntä.

Kampanjansa aikana Aalto korosti, kuinka vihreiden täytyy kyetä kasvamaan yleispuolueeksi, joka houkuttelee äänestäjiksi muitakin kuin trendikkäitä kaupunkilaisia.

Hänen linjansa kelpasi vihreiden jäsenille paremmin kuin kilpakumppaneiden Emma Karin, Krista Mikkosen, Maria Ohisalon, Olli-Poika Parviaisen ja Mika Flöjtin tarjoamat ajatukset.

Vihreiden jäsenistä 66 prosenttia eli 5 778 äänesti kirjeitse puheenjohtajasta. Äänet laskettiin vasta puoluekokouksessa.

Aallolla on edessään suuri urakka, kun hän ottaa vetovastuun pitkäaikaiselta puheenjohtajalta Ville Niinistöltä.

Niinistön kuusivuotisella valtakaudella vihreiden kannatus nousi ennätyslukemiin, ja hän joutui luopumaan pestistään vain puoluesääntöjen vuoksi. Sama puheenjohtaja voi jatkaa korkeintaan kolme kaksivuotista kautta peräkkäin.
Uusi puheenjohtaja ei kuitenkaan vielä ole Niinistön kaltainen eturivin poliitikko. HS:n perjantaina julkaistussa kyselyssä kaksi kolmasosaa suomalaisista ei osannut nimetä suosikkiaan vihreiden ehdokaskisassa, ja toiseksi suosituin Aalto sai vain kymmenen prosentin kannatuksen.

Touko Aallolla on silti ollut viime aikoina nostetta, ja hän on esiintynyt pontevasti myös julkisuudessa.

Lue juttu HS:n verkkosivulla

Karoliina Liimatainen HS