Suomi sai Parikkala-Syväoron rajanylityspaikan avaamisesta uuden nootin Venäjältä

19.4.2017 18:02 | Päivitetty: 19.4.2017 18:11
Kuva: Kai Skyttä
Kaj Turunen (ps.) kertoi Suomen Venäjältä saamasta nootista keskiviikkona.
Kaj Turunen (ps.) kertoi Suomen Venäjältä saamasta nootista keskiviikkona.

Suomi on saanut Venäjältä uuden nootin koskien Parikkala-Syväoron rajanylityspaikan avaamista kansainväliselle liikenteelle.

Nootti vastaanotettiin ennen pääsiäistä, vahvistaa ulkoministeriön Venäjän-yksikön päällikkö Jaakko Lehtovirta.

Nootilla tarkoitetaan valtion kirjallista tiedonantoa tai kysymystä toiselle valtiolle. Edellisen kerran Venäjä lähestyi Suomea samassa asiassa vuoden 2015 keväällä.

Silloin Suomen kanta oli nihkeä. Parikkala-Syväoron avaamista kansainväliselle liikenteelle ei pidetty tarkoituksenmukaisena.

Uuteen noottiin pyritään vastaamaan Lehtovirran mukaan kevään aikana. Vastauksen sisältöä hän ei käy ennakoimaan. Asiaa käsitellään rajatyöryhmässä, johon kuuluu useiden ministeriöiden, rajavartiolaitoksen, tullin, Liikenneviraston ja ELY-keskuksen edustajia.

Ensimmäisenä Venäjän uudesta rajanootista kertoi savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen (ps.).

Turusen mukaan rajanylityspaikan kansainvälistämisellä olisi iso merkitys Etelä-Karjalalle, Etelä-Savolle ja Kymenlaaksolle, kun teollisuuden, kaupan ja matkailun yhteydet molemmin puolin rajaa paranisivat.

Matka Helsingistä Petroskoihin lyhenisi 80 kilometriä, Lappeenrannasta Sortavalaan 100 kilometriä ja Imatralta Lahdenpohjaan 140 kilometriä.

— Venäjällä on tehty merkittävät investoinnit tiestöön ja muuhun infraan Parikkalan rajanylityspaikan avaamiseksi. Suomen olisi nyt tehtävä oma osuus ja myös tarvittavat päätökset, että rajanylityspaikka saataisiin mahdollisimman nopeasti auki, Turunen toteaa tiedotteessaan.

Rajan pikaista avaamista ajaa myös Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen, koska se toisi lisää elinvoimaa koko Kaakkois-Suomeen. Tilastojen valossa kannattavampaa sijoitusta saa hakea, Viialainen sanoo.

Hänen mukaansa valtion panokset saataisiin moninkertaisina takaisin uusien työpaikkojen, verotulojen ja venäläisten matkailijoiden myötä.

Viialainen toivoo Suomelta myönteistä päätöstä mahdollisesti jo hallituksen puoliväliriihestä.

Anu Pakarinen