Kappeli on kirkon, mutta kuuluu saattoväelle

15.4.2017 13:00
Kuva: Inka Nordlund
Ristikankaan kappeli on Erik Bryggmanin viimeisiä töitä. Hän kuoli pian sen suunnittelun jälkeen. Lappeenrannan seurakuntayhtymän läntisen hoitopiirin työnjohtaja Jouni Serjomaa pitää sen suunnittelua onnistuneena toiminnan näkökulmasta.
Ristikankaan kappeli on Erik Bryggmanin viimeisiä töitä. Hän kuoli pian sen suunnittelun jälkeen. Lappeenrannan seurakuntayhtymän läntisen hoitopiirin työnjohtaja Jouni Serjomaa pitää sen suunnittelua onnistuneena toiminnan näkökulmasta.
Taipalsaaren kappelin sokkeliremontti, jossa alkuperäinen laatta korvautuu rappauksella, valmistuu kevään aikana, kertoo hautausmaahoitaja-suntio Leena Nieminen.

Siunauskappeli on kirkkolain mukaan kirkollinen rakennus. Kaikki kappelin käyttäjät eivät suhtaudu elämään hengellisesti, vaan ovat siunaustilaisuudessa jättämässä jäähyväisiä läheiselle.

Miten tällainen pitäisi huomioida kappelin suunnittelussa?

— Ihmiset saapuvat kappeliin hauraina, ja läheisestä pitää jäädä hyvät muistot, arkkitehti Raine Valtonen sanoo.

Sen seurauksena näkymät kappelista ovat yleensä rauhalliset, ja sen tilat ovat varsin intiimejä ja koristuksiltaan neutraalisti viehättäviä.

— Kappeli on muisto- eikä jumalanpalvelustila. Siellä luovutaan rakkaasta ihmisestä, ja läsnä on kunnioitus kuollutta kohtaan.

Saattoväen hyvää mielikuvaa varten suunnittelija joutuu ottamaan huomioon monenlaisia, joskus varsin yllättäviäkin seikkoja. Valtosen ainoa kirkollinen suunnittelutyö on Kirkkonummen kirkon hissi, joka nostaa vainajan kirkkoon vietäväksi.

— Vainajan kunnioittamista varten oli mietittävä, pitääkö nostin mahdollisesti ääntä ja millainen se on. Että päästääkö se ilmat pihalle?

Evankelis-luterilaisia siunauskappeleita on Suomessa nykyisin noin 280. Suurin osa on valmistunut 1950—60-luvuilla. Etelä-Karjalassa kappeleita on runsaat kymmenen. Valmistumisen aikahaarukka on 1939—1989, ja suurin osa on 50—60-luvulta.

Ikuisuusasia on kappeleissa käsiteltävänä, suunnittelussa puhuu ajan muotokieli. — Siihen tarttui 1980-luvun detaljiikkaa, jota nimitettiin postmodernismiksi ja joka ei ole kestänyt aikaa, arkkitehti Sami Vuorinen toteaa Taipalsaaren siunauskappelista.

Taipalsaaren kappeli on 80-luvulta, ja poikkeaa muista maakunnan kappeleista ulkoasultaan.

— Julkisivun puupinta on hyvin harvinainen kappeleissa.

Harvinaisiksi ovat käyneet kappeleiden suunnittelutyötkin. Vuorinen on suunnitellut Taipalsaaren kappelin, joka on uusin Etelä-Karjalassa. Kirkollisten tilojen entisöintejä tehdään nyt enemmän.

Etelä-Karjalan siunauskappelit

Imatra

Siunauskappeli (Asemäentie 43). Suunnittelijat Jaakko Kontio ja Kalle Räike. Valmistunut kesällä 1962. Jyrkkä katto korostaa kappeliosan merkitystä. Kattorakenteet puuta, kate on kuparia, seinät slammattua tiiltä.

Lappeenranta

Joutsenon seurakunnan kappeli (Lappeentie 1). Suunnittelija Olli Kivinen. Valmistunut vuonna 1956. Perusajatuksena ylösnousemus, jota kuvaa alttariseinällä kuvanveistäjä Kauko Räsäsen reliefi.

Lappeenrannan kirkon kappeli (Mannerheiminkatu 1). Kirkon yhteydessä, suosittu vihkipaikka.

Lepoharjun kappeli (Ilottulantie 21). Valmistunut vuonna 1961. Pulpettikattoinen ja valkotiilinen.

Lepolan hautausmaan kappeli (Lepolankatu 11 A). Valmistunut vuonna 1939. Peruskunnostettu 1980-luvulla, jolloin alttari sai nykyisen ilmeensä.

Ristikankaan kappeli (Lavolankatu 17). Suunnittelija Erik Bryggman. Valmistunut vuonna 1957. Sisäänkäyntipäädyssä kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen reliefi Seppelöidyt äidit (1960).

Lahnajärven kappeli (Leinontie 61, Ylämaa). Valmistunut vuonna 1978. 1970-luvun henkinen korkeine harjakattoineen ja runsaine ikkunoineen.

Luumäki

Kankaan hautausmaan siunauskappeli. Valmistunut vuonna 1961.

Taavetin hautausmaan siunauskappeli. Valmistunut vuonna 1955.

Parikkala

Parikkalan siunauskappeli (Parikkalantie 52). Suunnittelija Einari Teräsvirta. Valmistunut vuonna 1956.

Saaren siunauskappeli (Kirkontie 557). Suunnittelija Urho Poikolainen. Valmistunut vuonna 1967.

Savitaipale

Savitaipaleen siunauskappeli (Taipalsaarentie 50). Valmistunut vuonna 1968. Peruskorjattu vuonna 2000.

Taipalsaari

Taipalsaaren siunauskappeli (Niiraskantie 3). Suunnittelija Sami Vuorinen. Valmistunut vuonna 1989.

Lähde: Seurakuntien verkkosivut

Petteri Värtö